Николай Милошев, БАН: Малките разминавания в изчисленията на магнитуда са нормални

Николай Милошев, БАН: Малките разминавания в изчисленията на магнитуда са нормални
Според Николай Милошев сценарият със земетресението край Перник се развивал както в „дебелите книги“ и не се очаквало активизиране на други огнища, включително и на софийското. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разминаванията в данните за силата на земетресенията на сеизмолози в различни държави са нормални, но за най-меродавно се определя измерването на института в страната, където е станал трусът, заяви директорът на Геофизичния институт към БАН ст.н.с. д-р Николай Милошев.

БАН определя силата на заметресението от сутринта на 22 май с епицентър край Перник на 5,8 по Рихтер, докато според Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5,6.

Данните на Геофизическия институт на САЩ отчитат трус със сила от 5,8, а отделно сеизмолозите от съседните на България страни изчисляват магнитуда между 6,1 и 6,4.

„Няма как с една станция да изчислиш по-точно труса от нас“, категоричен е Николай Милошев, цитиран от „Дневник“.

По думите му например Гърция има една станция, насочена в посока север, докато в България изчислението ставало на базата на станции и в четирите посоки.

„Все пак разминавания от една-две десети се приемат за нормални“, добави той.

В социалните мрежи се коментира защо в Перник земетресението е усетено вертикално, а в София - хоризонтално.

„В близост до епицентъра трусът се усеща вертикално, а с отдалечаването от точката - хоризонтално“, обясни сеизмологът. По думите му тази зависимост е валидна при силни земетръси, за какъвто се приема този от снощи.

Николай Милошев съобщи още, че в района последното силно земетресение е от 1965 г., когато е отчетено 4,5 по Рихтер. От 3:00 часа досега пък вторичните трусове са над 100, но само 30 не са микроземетресения.

Очакванията му са да няма втори силен земен трус, въпреки че „всичко е възможно, защото категорична прогноза няма“.

Сценарият със земетресението край Перник се развивал както в „дебелите книги“ и не се очаквало активизиране на други огнища, включително и на софийското.

„Засега проявления няма, вървим към нормализация“, заяви Николай Милошев.

#Николай Милошев #БАН #земетресение #Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници