Спряха ТЕЦ "Перник" заради земетресението

Спряха ТЕЦ "Перник" заради земетресението
ТЕЦ "Перник" е спрян вследствие от земетресението. Снимка: Нова ТВ
A A+ A++ A

Част от една от охладителните кули на ТЕЦ "Перник" се е пропукала и рухнала в резултат на земетресението от 5.8-5.9 степен по Рихтер рано сутринта във вторник, съобщиха от кризисния щаб в града.

В резултат топлоцентралата е изключена, а жителите на града са временно без топла вода.

Стената на яз. Студена няма проблеми, стената не е напукана и няма опасност от заливане на Перник, съобщи кметът на Перник Росица Янакиева, цитирана от Дарик радио, опровергавайки фалшив сигнал, че има проблем с водоема.

Янакиева обясни, че управителят на ВиК-Перник е проверила на място състоянието на водоема и е констатирано, че всичко е наред.

Стената на язовир Студена е изпитвана при осма степен по скалата на Рихтер, съобщи директорът на ВиК-Перник Искра Златанова.

Очаква се язовирът да достигне 21 милиона кубически метра. При този обем съгласно предписанията трябва да започне източване на водоема. Ще бъде включена и втора турбина към ВЕЦ на хидровъзел "Студена". Повишените водни  количества ще бъдат насочени за производство на ток. През следващите дни е възможно да започне да се изпуска вода в реката - по половин куб. метър в секунда, поясни Златанова.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров инспектираха състоянието на язовирната стена. Няма риск от скъсване на стената на язовира, заяви по време на инспекцията министър Павлова. Министърът апелира перничани да се върнат по домовете си. Тя увери, че язовирната стена е проектирана за земетресение от 8 степен по скалата на Рихтер.

Кметовете и кметските наместници в селата около Перник съобщиха, че няма сериозни щети в техните населени места.

Близо 40 човека с леки наранявания са потърсили помощ в пернишката болница, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Вяра Церовска, цитирана от Дарик. Двама души са приети с инсулт, по-голямата част от постъпилите пациенти са с охлузни и прорезни рани.

Петима са пациентите преминали през спешното отделение на пернишката болница до този час.

#земетресение #Перник #София #Росица Янакиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници