15 000 подписа са нужни за референдум за зелените площи

15 000 подписа са нужни за референдум за зелените площи
Източник: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

 

Около 15 000 подписа са нужни, за да свика столичният квартал „Младост” референдум за спиране на строителството в градинки и зелени площи. Това стана ясно на пресконференция на Инициативния комитет „За зелен Младост”, предаде БГНЕС.

Само жители с адресна регистрация в "Младост" могат да се подпишат за свикването на референдума. Срокът по закон за събирането на подписите е три месеца.

Предложението за референдум съдържа два въпроса. Първият е: „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?”.

Вторият въпрос: е „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и младост 4?”.

Десислава Иванчева, която е председател на Инициативния комитет „За зелен Младост”, обясни, че целта на референдума е да се спре застрояването в "Младост". Тя добави, че гражданите нямат против строежите, които вече са започнати и ще завършат. „Обединихме цялата Младост. 24 часа се строи”, посочи Иванчева. Тя се оплака, че хората намират царевици и метли по колите си, но се опитват да не го приемат като заплаха или подигравка, а гледат шеговито. Иванчева добави, че ако те успеят да направят референдум в "Младост", значи, че гражданите са силни и това може да се случи и в другите квартали на София. „Този референдум е човешки, ние просто искаме зеленина”, заяви тя.

Георги Михайлов, представител на протестите в "Младост 4" против застрояване на детските градини, съобщи, че утре се очаква най-големият протест досега, който ще се проведе от 19.00 часа пред общината в Младост. "Не сме вързани политически с никого", допълни той.

„Засегнахме най-големите проблеми в "Младост", че градоустройствените планове имат нужда от промяна, че гражданите не се уведомяват за предстоящите строежи, че политиците на се замислят за гражданите. Ще покажем на политическата система, че не спим и ще съберем 15 000 подписа и ще наложим мораториум върху строителството в Младост”, заяви от своя страна Кристина Тодорова, която живее в "Младост 1". Тя посочи, че всеки, който подкрепя каузата им, независимо от коя политическа сила е, е добре дошъл. „Интересува ни как ще живеят децата ни, не всичко е строителство. До момента повечето политически сили си измиват ръцете с минали управления. Ще покажем на тази власт, че тези безумия трябва да спрат”, посочи Тодорова.

Според нея, обаче проблемът със застрояване на градинки и зелени площи е в София, а не е само в "Младост". „Обединяваме се като общност, защото живеем в този район. Проблемите ги има навсякъде, но ние бяхме първите хора, които се организирахме и казахме нещата с истинските им имена”, каза още Кристина Тодорова. 

#За зелен Младост #Георги Михайлов #Десислава Иванчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници