Венци и цветя за загиналите в Тутраканската епопея

Венци и цветя за загиналите в Тутраканската епопея
Източник: www.md.government.bg
A A+ A++ A

 

На 11 септември пред Паметника на загиналите във войните в центъра на разградското село Осенец ще се състои поклонение и панихида за загиналите във войните жители от селото, предаде БГНЕС.

На поклонението ще присъства и министърът на отбраната Николай Ненчев. В ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс ще вземат участие военнослужещи от състава на Сухопътните войски и Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Събитието се организира от инициативен комитет и община Разград по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт.

Тутраканската епопея (1916 г.) е връх в българското военно изкуство като образец за превземане на крепост чрез ускорена атака. Това е най-голямото постижение на 3-та армия, което в голяма степен предрешава успеха на Добруджанската настъпателна операция. Победата е извоювана с цената на много жертви – загинали са 1473 български офицери и войници, ранени са 6472, a безследно изчезнали са 591 души.

На паметната плоча на монумента са изписани имената на 110 жители от село Осенец. Повечето от тях загиват в героичните боеве за превземане на Тутраканската крепост. 

#Николай Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници