Откриха част от изчезнала картина на Рене Магрит под друга негова творба

Откриха част от изчезнала картина на Рене Магрит под друга негова творба
Източник: www.digitaljournal.com
A A+ A++ A

 

Третата четвърт от платно на белгийския художник Рене Магрит, смятано дълго време за изчезнало, бе открита под друга негова картина, която се съхранява в музея на двореца в Норич, Англия, съобщава Artprice, предаде БГНЕС.

Третата част от загадъчната картина "Очарователна поза" представя две голи жени и бе открита под нарисуваната през 1935 г. творба "Условия на човешкото съществуване" благодарение на щателното проучване на реставраторката Алис Тавариш да Силва.

През февруари, докато проучвала творбата във връзка с предоставянето й за ретроспектива на Магрит (1898 - 1967) в центъра "Помпиду" в Париж, реставраторката си дала сметка, че цветът и орнаментите на рамката на картината нямат нищо общо с нарисуваното изображение.

След това Да Силва съпоставила откритието си с резултатите от изследвания от 2013 г., извършени от музеите на модерното изкуство в Ню Йорк и Стокхолм, които установили, че две четвърти от "Очарователна поза" са скрити под други две негови картини от 1935 г.

"Констатирах, че има впечатляващи сходства между творбата в музея в Норич и двете картини в Ню Йорк и Стокхолм, що се отнася дo размерите им и годините, в които са нарисувани", поясни реставраторката.

Тя отнесла платното "Условия на човешкото съществуване" в Кеймбриджкия университет, за да бъде изследвано с рентгенови лъчи. Така станало ясно, че "Очарователна поза" е скрита под другата картина. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници