Хендмейд фест: Свещи като кексчета, дървени бижута и уникални детски играчки

Хендмейд фест: Свещи като кексчета, дървени бижута и уникални детски играчки
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

 

Свещи във формата на кексчета, дървени бижута и уникални детски играчки впечатляват посетителите на традиционния тридневен фестивал на ръчно правените неща – Хендмейд фест код: Есен, предаде БГНЕС.

На фестивала, разположен в НДК, могат да бъдат видени още дрехи, домашен декор, керамика, сувенири, козметика и апетитни неща.

Най-много интерес несъмнено обаче предизвикаха красивите ръчно изработени свещи с натурални съставки на Ирина Йорданова. Цялостната концепция, която е избрала, и която я вдъхновява, е имитация на сладкиши като форма, визия и аромат. „Посетителите са изкушени, доста често се объркват и се засилват с идеята, че ще хапнат нещо сладко, но ги разочаровам, че всъщност не стават за ядене. Опитвала съм ги, не са особено вкусни”, сподели Ирина. Тя поясни, че обича да готви и да прави сладкиши, откъдето черпи и вдъхновение. Изработката на една свещ, например във формата на cupcake (кексче), отнема цял ден, защото процесът е много бавен.

Ирина изработва и свещи с дървен, рециклиран фитил, които, когато се запалят, създават усещане за запалена камина. „Получава се едно припукване, което е много романтично. Свещта гори много бавно и създава приятна атмосфера”, обясни тя.

Ирина препоръчва на тези от нас, които се чувстват стресирани, вечер след работа, да си запалят по една ароматна свещ. Ароматът конкретно на жасмина и иланг иланг действа много успокояващо. За сметка на това, канелата и портокалът, пък действат събуждащо и тонизиращо. Например, когато четем книга може да си запалим свещ с аромат на портокал, който действа много добре на съзнанието ни.

Дървени бижута в спираловидни и всякакви други причудливи форми, пък привличат вниманието на масичката на Симона Иванова. Тя представя новия си проект, който започнала да произвежда миналата година – бижута от различни дървесни видове. „Използваме фурнири като основен дървесен материал. Имаме гривни, обеци, папионки за аксесоари, различни герданчета и шноли. Могат да се направят всякакви неща. Имаме бижута в спирални форми, които са много интересни. Благодарение на това, че фурнирът е листов материал и може да се слепва по различни форми”, обясни Симона.

Изработката на едно бижу отнема от 3 до 5 дни. Първо се залепва заготовка, изрязва се, шлайфа се, обработва се с различни масла, вакси или лакови покрития. „Предимствата на дървените бижута е, че са много леки и естествени. Всяко дърво е различно във всеки един от разрезите си, неповторимо е като текстура”, добави Симона.

Ралица Пейкова изработва предимно текстилни играчки. Освен, че играчките й са изцяло подходящи за по-малки деца са и абсолютно уникални, няма една с друга еднаква. „С течение на работата ми хрумват идеи за един или друг вид играчка. Всичко е от естествени материали и е напълно съобразено с възможността както с тях да играят малки деца, така и по-големи. Имам и не малко възрастни клиенти. Предпочитанията за играчки зависят от възрастовата група – големите предпочитат куклите, животинки и разни създания се харесват повече от по-малките”, разказа още тя.

Хендмейд фест код: Есен гостува в НДК до 11 септември, от 10:00 до 20:00 часа. 

#НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници