Откриват нов Дигитален център в Столичната библиотека

Откриват нов Дигитален център в Столичната библиотека
Източник: sofianews.info
A A+ A++ A

Нов модерен Дигитален център ще бъде открит на 14 септември от 13.00 ч. в Столичната библиотека, съобщиха от библиотеката, предаде БНТ.

Центърът разполага с три скенера (специализирани за 3D издания и за редки и ценни книги) и мощен сървърен комплекс. Оборудван е със средства по два европейски проекта - "Дигитализация на културното наследство - достъпен портал към историческата памет" със Столична община - два скенера, и "Българската литературна класика - знание за всички" с партньори Института по литература и Националния литературен музей - един скенер, по мярка 2 "Документиране на културната история" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства".

Модерното оборудване ще позволи на Столичната библиотека да създава общи културно-образователни продукти със сродни наши и международни институции - виртуални колекции и експозиции, свързани със значими събития, теми и дати в българската и световна история и култура.

Скенерите ще могат да се ползват от читателите на Столичната библиотека.

Всички дигитализирани библиотечни фондове ще са достъпни за потребителите на европейската мрежа за информация и обмен в областта на културното наследство - Европеана.

След приключването на двата проекта, Дигиталният център ще продължи да работи по Програма за сканиране на редките и ценни издания на Столична библиотека.

На откриването ще бъде представена дигиталната платформа "Българската литературна класика - знание за всички" с 280 хил. дигитални копия - съдържания на ръкописи, книги, статии от периодични издания за и от 13 български класици - Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Асен Разцветников, Фани Попова-Мутафова. Платформата е предназначена за ученици, студенти, преподаватели, литературни критици и историци.

Ще бъде представена и документална изложба от фондовете на Столичната библиотека, Националния литературен музей и Литературния институт при БАН.

#Столичната библиотека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници