Децата на 21 в. представят музиката по нов начин

Децата на 21 в. представят музиката по нов начин
casadimaya21.wordpress.com
A A+ A++ A

 

От днешните деца-музиканти извира жаждата за изява. Те не са свити, те гледат прекрасно да изглеждат на сцената и да печелят публиката с музиката, да й бъдат посланици, пише БГНЕС.

Това каза проф. Виктор Чучков - големият български пианист е председател на 20-ото юбилейно издание на Международния музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори“, който се провежда в Добрич, пише БГНЕС.

Проф. Чучков подчерта, че когато децата са насилени таланти, които трябва да мислят само за това дали ще сбъркат, тогава се получава една ограничена изява, тогава те не са готови за новия начин на поднасяне на класическата музика.

Събитието е уникално, защото събира през различните години на едно място всички инструменти, класическо пеене и дори орган. Добрич е единственият град освен София, където има органова зала с акустика за концерти. „Надежди, таланти, майстори“ не е просто конкурс, а фестивал, защото е празник на талантливи музиканти от цял свят и всякаква възраст“, коментира още проф. Чучков.

Той припомни, че през изминалите 20 години във фестивала са участвали близо 4000 музиканти от 60 държави, а журито е включвало известни имена от поне 30 страни. Концертът на неговите членове, с който и тази вечер ще завърши фестивалът, е традиция, създадена в Добрич, като жест към младите участници в конкурса.

Тази година освен проф. Чучков в журито са Божидар Братоев /цигулка/, преподавател в Монте Карло и НМА, проф. Масимо Гон, ръководител на клавирната катедра в Триест, Ренике Смилде /флейта/ от Холандия, която е професор в Грьонинген и е член на Европейската асоциация на консерваториите, Кремена Ачева /флейта/, Христо Танев /виолончело/. Всички те споделиха, че конкуренцията между участниците в конкурса е била много силна тази година. Изборът на наградите е бил труден, тъй като от една страна искат да стимулират таланта, а от друга, трябва да са верни и точни в преценката си. По думите им е радостно, че в България има армия от таланти в областта на класическата музика.

Тази вечер от 18 часа в огледалната зала „Нели Божкова“ ще се състои церемония по награждаването на лауреатите на конкурса. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници