Учение на български и гръцки противопожарни на граничен пункт „Илинден-Ексохи”

Учение на български и гръцки противопожарни на граничен пункт „Илинден-Ексохи”
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Автомобил "горя" в тунела между България и Гърция, опит за "пренасяне" на радиоактивни материали, всичко това се случи днес край Гоце Делчев и за щастие бе само учение, пише БГНЕС.

На ГКПП Илинден – Ексохи се проведе пожаро-тактическо учение на български и гръцки противопожарни, гранични и полицейски служби. Участници в занятието бяха Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” –Гоце Делчев, група „Оперативен център” в сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” и сектор ”Специализирани оперативни дейности” при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград, щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия на гр. Гоце Делчев, РУП – Гоце Делчев, ГПУ– Гоце Делчев, доброволно формирование „Гоце Делчев”, ЦСМП – Гоце Делчев и РДГП – Смолян, както и представители на пожарната служба и полиция в Република Гърция.

Заради учението бе спрян трафикът за 20-ина минути между България и Гърция. Два варианта бяха разиграни на граничния пункт-пожар в тунела и опит за пренасяне на радиоактивен товар.

В 10.10 ч. бе „подаден” сигнал за запалил се товарен автомобил в тунела между българския и гръцкия граничен пункт. Два противопожарни автомобила „гасиха” товарния автомобил, пламнал в средата на „мечия” тунел. Първите двама огнеборци влязоха в специални термозащитни костюми. На граничния пункт все едно бе повторено кацането на Луната.Толкова ефектни бяха костюмите на пожарникарите. „Пожарът” също бе условен, макар за проветряването от дима бе пусната и вентилацията на тунела.

След загасяването му трафикът между двата гранични пункта бе възстановен, след като огнеборците се изтеглиха.

След това на входа на ГКПП „Илинден” бе „подаден” сигнал за микробус, превозващ радиоактивни материали. В импровизираният щаб веднага бе задействано специалното звено за радиоактивна опасност. Съобразно отчетената радиоактивност бяха създадени зони, микробусът бе огледан, радиоактивните материали открити и изнесени. След това те бяха поставени в специален контейнер, а участвалите в изваждането му обеззаразени.

Един от тях обаче „колабира” от радиацията, след като бе обеззаразен и изнесен до щаба, го пое спешната помощ.

Целта на занятието разясни пред репортерите Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Благоевград.

На учението присъстваха като наблюдатели и гръцките гранични власти. 

#тунела #България и Гърция #учение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници