Все повече сигнали за насилие над деца в образователни институции

Все повече сигнали за насилие над деца в образователни институции
www.novini.bg
A A+ A++ A

 

През 2015 г. служители на Главна дирекция “Контрол по правата на детето” при Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са извършили общо 218 проверки, от които 79 са били по сигнали за насилие над деца в образователни институции, което е с около 10% увеличение в сравнение с предходната година, пише БГНЕС.

Това се посочва в проект на доклад за изпълнението на Националната програма за закрила на детето, който правителството трябва да разгледа до края на месеца, предаде репортер на БГНЕС.

От подадените сигнали за нарушаване правата на детето – 51 са били по сигнал, че това е станало в образователни заведения. Издадени са 46 задължителни предписания на директорите. “Най-общо е констатирано, че не се прилага стриктно утвърденият от Министерството на образованието и науката Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище”, пише в проекта на доклад.

През 2015 г. Държавна агенция за закрила на детето е била сезирана за 34 деца, станали жертва на трафик с цел трудова или сексуална експлоатация. Държавите по дестинация през миналата година са Швеция, Австрия, Великобритания, Германия, Словакия, Чехия и Сърбия. Предотвратено е извеждането на 1 дете с цел сексуална експлоатация за Германия, предотвратен е опит за незаконно осиновяване на дете, родено на територията на България, става ясно от доклада. Агенцията е била сезирана и за евентуална продажба на бебе в Гърция. През годината ДАЗД е координирала предприемането на мерки за закрила за две непълнолетни румънски гражданки, които бяха въвлечени в сексуална експлоатация в нашата страна. Най-много регистрирани случаи на деца, свързани с трудова или сексуална експлоатация са получени от българските дипломатически мисии в Швеция, Великобритания и Австрия.

През изминалата година експертите от ДАЗД, заедно с партньорите от МВР, са координирали репатрирането на 25 деца от страните-членки на ЕС: 5 деца от Великобритания, 10 деца от Швеция, 5 деца от Австрия, 2 деца от Германия, 2 деца от Испания и 1 дете от Кипър. За всички деца, завърнали се в нашата страна, Държавната агенция за закрила на детето е координирала посрещането им от социални работници и предприемането на спешните и дългосрочни мерки за закрила, става ясно още от отчета. За да се предотврати трафик на деца, на 36 от тях са отнети задграничните паспорти за срок от 2 години.

През миналата година Отделите за закрила на децата при Дирекциите за социално подпомагане са регистрирали общо 3 741 сигнала за насилие над деца. “По 1403 сигнала са идентифицирани рискови обстоятелства за децата и служителите от ОЗД са открили работа по случай. По 498 сигнала не е приключил срока за оценка към края на месец декември 2015 г. Проведени са срещи на мултидисциплинарните екипи по 964 сигнала за насилие над деца”, става ясно още от отчета, изготвен от ДАЗД. 

#2015 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници