Напукана стена и паднал комин в 18 СОУ, няма пострадали

Напукана стена и паднал комин в 18 СОУ, няма пострадали
Първият трус с магнитуд между 5.8 и 6 по Рихтер стана около 3.00 часа през нощта. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Противотръсната шайба в 18 СОУ „Уилям Гладстон" е разцепена, паднал е комин и има разпръснати мазилка и тухли, както и напукана стена в следствие на силното земетресение с магнитуд между 5.8 и 6 по Рихтер, което разлюля България около 03.00 часа сутринта във вторник.

В момента в 18 СОУ се извършва оглед на щетите от труса. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е на място, както и служители на пожарната.

Учениците все още не се допускат в сградата и изчакват решението на пожарната на безопасно разстояние. Възможно е учебните занятия да се проведат само в едното крило на училището.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че до момента в столичната пожарна са получени 48 сигнала, свързани със земетресението. Всички адреси са посетени от огнеборците и спасителите.

При напускането на сградите е оказана помощ на възрастни и хора с двигателни проблеми.

По-голямата част от сигналите са били за нанесени материални щети по недвижимото имущество – паднали комини и напукани стени.

Огледите ще продължат и в светлата част на денонощието. Няма данни за нанесени щети върху комуналната инфраструктура. При земетресението не са пострадали хора.

Полицейски и екипи на Областното управление „ПБЗН" продължават да обхождат района на Перник и областта за да установят засегнатите сгради и причинените щети.

Извършен е оглед на язовирните стени-питейни и напоителни, проверката показва, че по тях няма щети.

Епицентърът на земетресението е на 20-25 км югозападно от София и на 6 км западно от Перник. Земният трус е бил усетен най-силно в югозападната част на страната.

Първият трус с магнитуд между 5.8 и 6 по Рихтер стана около 3.00 часа през нощта. Вторичните трусове докъм 05.15 часа са били 17 на брой. Единият от вторичните трусове – в 04.30 часа - е бил с магнитуд 4.0 по Рихтер.

#земетресение #трус #София #Перник #Йорданка Фандъкова #кмет #Рихтер #България #МВР #ПБЗН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници