САЩ призна, че са платили $ 1,7 млрд. откуп за заложници в Иран

САЩ призна, че са платили $ 1,7 млрд. откуп за заложници в Иран
A A+ A++ A

 

САЩ са платили 1,7 млрд. долара откуп за американски заложници, държани в Иран, съобщи Circa. com, позовавайки се на информирани източници, пише БГНЕС.

Информацията идвала от министерствата на външните работи, отбраната и финансите и била доведена до знанието на конгресмени на брифинг. Законодателите трябвало да бъдат информирани в детайли за плащането към Техеран, за което по-рано медиите съобщиха, че е било в размер на 400 млн. долара. Пожелал анонимност източник, запознат със станалото на брифинга, разкрива, че парите били изпратени в Иран посредством швейцарски банки на три пъти: 17,19 и 22 януари. Плащанията съвпадат като време с освобождаването на американски затворници от Иран, сред които беше и репортер на в. „Вашингтон пост“.

Първоначално администрацията на Обама въобще отричаше, че изплатените на Техеран 400 млн. долара нямат никаква връзка с освобождаването на американците от ирански затвори, въпреки че парите бяха доставени със самолет в брой в същия ден, в който затворниците бяха освободени. Но след разкриване на новината общественият натиск върху Вашингтон се засили и Държавният департамент промени позицията си през август, признавайки, че плащането е било „инструмент“ за освобождаване на заложниците от Техеран.

Брифингът, на който е станало ясно, че всъщност сумата е била 1,7 млрд. долара, е бил във вторник. В него са участвали членове на комисията по национална сигурност на Камарата на представителите и нейните лидери.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино