Иво Папазов и оркестър „Тракия“ представят„Ехо от Тракия“

Иво Папазов и оркестър „Тракия“ представят„Ехо от Тракия“
Източник: www.theapricity.com
A A+ A++ A

"Отдавна исках да представя една програма със сравнително нови за публиката мелодии. Дълги години ги нося в себе си. Спомените, свързани с тази музика, не ме оставят. Когато мисля за тази музика, пред погледа ми като на филмова лента се сменят образите на хората, сред които съм израснал, на родителите ми. От тях наследих тази музика. Днес искам да ги дам на хората, да им доставя радост. Това са мелодии, които се изпълняват, когато на човек му е хубаво, в най-хубавите моменти от живота му. Свиря ги така, както ги чувствам днес. Модерни, различни интерпретации. Хубаво е обаче да се връщаме назад, за да не забравяме кои сме, откъде идваме и да запазим тази музика за нашите деца, за тези, които ще дойдат след нас. Искам да ви върна там, където черпим силата и вдъхновението за тази музика, но и да ви поведа натам, където тази музика е способна да ни отведе", коментира Иво Папазов-Ибряма, предаде БНР.

Иво Папазов, известен повече като Ибряма, става международно известен с виртуозността, с която превръща традиционната местна сватбарска музика в джаз феномен. След промените в края на 1989, Ибряма свири по цял свят заедно с най-добрите джазмени от няколко континента. През 2005 той печели наградата на публиката на престижните награди за World Music на Радио 3 на Би Би Си и я посвещава на сънародниците си. През годините Ибряма става истински посланик на културата на България, а неговите мелодии вдъхновяват и карат многобройните му почитатели да се посветят на балканската музика.

Той дава на света провокативна, буквално взривоопасна музика, родена от смесването на тракийски и родопски музикални традиции с балкански и глобални влияния. Иво не прави компромис с музиката – в средата на 80-те той е най-търсеният музикант в страната.

Иво Папазов и днес продължава да изпълнява музиката както на централна Тракия така и на останалите региони от южните Балкани. Като солист той си остава великан, издигнал се извън традиционната музика на своя дом, станал част от изпълнителите на световно ниво, способни да обърнат мелодията наопаки и да ни накарат да полетим.

#Ибряма #България #Тракия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници