Слънчево време с максимални температури между 25° и 30°

Слънчево време с максимални температури между 25° и 30°
A A+ A++ A

 

Времето над страната е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, но без валежи. В часовете около и след обяд ще духа слаб, в югоизточните райони – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°, за София – около 26°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) .

Над Черноморието преди обяд ще е слънчево, след пладне ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Максимални температури на въздуха 26°-27°, температурата на морската вода е около 25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Над планините облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове. Ще се задържи почти без валеж. Ще духа слаб север-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 12°.
Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за септември. През деня ще се задържи почти без промяна.
 
В 4 области на страната има екстремален индекс за пожароопасност. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Екстремален индекс има в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и част от Добрич. При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. Много голям индекс за опасност от пожари има в областите Сливен, Стара Загора, Бургас и някои части от Варна, Плевен, Враца и Пазарджик. Тази степен на предупреждение означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.

#предимно слънчево #временни увеличения на облачността #без валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници