Няколко са версиите за изненадващата оставка на турския вътрешен министър

Няколко са версиите за изненадващата оставка на турския вътрешен министър
Източник: alchetron.com
A A+ A++ A

Като гръм от ясно небе дойде снощи новината за оставката на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала, тъй като той бе смятан за един от най-доверените министри на президента Реджеп Тайип Ердоган и водеща фигура в операциите срещу терора на нелегалната Кюрдска работническа партия - ПКК на югоизток, предаде БНР.

В политическите кулоари се коментират няколко предположения. Първото е, че оставката е заради серията бомбени атентати, извършени от джихадистите от терористичната групировка ИДИЛ и от кюрдските бунтовници от ПКК, които причиниха множество жертви и предизвикаха силно недоволство сред обществеността за несправяне на министъра със ситуацията. 

Но по-вероятната причина е президентът Ердоган да е накарал Ефкан Ала да подаде оставка, твърдят запознати. Ала се обявил срещу чистката на служители във връзка с разследването на фетуллахистката терористична организация, обвинявана за опита за преврат от 15 юли тази година.

Има още една версия - Ефкан Ала е последният от тримата министри от Партията на справедливостта и развитието, които участваха в подписването на т.нар. "Споразумение от Долмабахче" преди няколко години между ПСР и прокюрдската ПДН  за "мирно решаване на кюрдския въпрос", което обаче след изборите на 7 юни 2015 г. бе прекратено. Другите присъствали двама министри - Ялчън Акдоган и Махир Юнал бяха отсранени още през миналата година. Ефкан Ала бе министър и в правителството на Ахмед Давутоглу, възможно е оставката му да е свързана и с отстраняването на Давутоглу преди време.

На мястото на Ефкан Ала бе назначен досегашният социален министър Сюлейман Сойлу, който прояви изключителна лоялност към Ердоган в нощта на преврата. За министър на труда и социалните грижи бе назначен Мехмед Мюеззиноглу. Той е единственият министър в кабинета с изселническо потекло. Родом е от Гръцка Тракия, в предишния кабинет бе министър на здравеопазването.

#Ефкан Ала #Реджеп Тайип Ердоган #ПКК #ИДИЛ #ПСР #ПДН #Ахмед Давутоглу #Сюлейман Сойлу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници