Остава критична ситуацията в Тополовградско заради бушуващия пожар

Остава критична ситуацията в Тополовградско заради бушуващия пожар
Източник: m.btvnovinite.bg
A A+ A++ A

Критична остава ситуацията в община Тополовград след избухналия вчера голям горски пожар. Фронтът се развива в три посоки - към селата Българска поляна, Черепово и Главан. Обхваща около 10 хиляди декара площ, а труднодостъпният планински терен и вятърът пречат за потушаването на огнището, предаде БНР.

Заради огненото бедствие са затворени пътищата Харманли - Тополовград и  Свиленград за Стара Загора.

Снощи бяха евакуирани 50 души от най-застрашеното от огъня село Българска поляна. Заместник-кметът на Тополовград Наско Стоянов обясни, че нощта е била тежка, защото освен борбата с огнената стихия, се е наложило да се издирват и няколко деца, които в паниката са избягали. След близо един час обаче те са били открити.

Сред евакуираните е имало и болно дете, за което медицински екипи са се погрижили. "Само този район се е запазил в годините, а сега и той беше опожарен… от небрежност", коментира Стоянов.

Задържани са фермер и двама негови работници, които са виновни за подпалването. Фермерът е същият, от чието пасище през миналата седмица тръгна големият пожар между селата Изворово и Дрипчево, когато бяха изпепелени 50 хиляди декара гори, ниви и ливади.

"Поредното навлизане в пасища с тежка техника. Имаше забрана за косене на пасища и всички пасища трябва да бъдат окосявани с бавно подвижна техника. Към момента се разчистват храсти, дръвчета и се извършва едновременно коситба с тежка техника, която предизвиква пожари", коментира областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Кметът на село Българска поляна Станка Стратиева не скри притесненията си. "Много се притеснявам да не влезе в селото, но засега няма опасност. Въпреки това хората от Българска поляна са готови за нова евакуация".

Ситуацията все още остава критична, съобщи директорът на Пожарната в Хасково – Николай Вълчев. "Изключително развит пожар, изключително недостъпен терен. Практически не можем да окажем никакво въздействие на горския пожар тук", коментира още той.

100 пожарникари, горски служители, доброволци и 22 противопожарни автомобила продължават борбата със стихията в Сакар планина. Тази сутрин в гасенето се включиха военнослужещи. По-късно се очаква и хеликоптер. 

#Българска поляна #Николай Вълчев #горски служители #хеликоптер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"