Започва фестивалът "Балканът пее и танцува" в Берковица

Започва фестивалът "Балканът пее и танцува" в Берковица
Източник: www.berkovitsa.bg
A A+ A++ A

Остава по-малко от седмица до началото на Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" в Берковица, предаде БНР.

Тази година културното събитие ще се проведе на 3 и 4 септември и ще стане част от големите тържества за празника на града- 8 септември.

Фестивалът отново ще е на външната сцена на читалището в Градската градина. Там ще се изявяват танцови формации, вокални групи, индивидуални изпълнители, свирачи и разказвачи. С особен интерес се очакват групите за изворен фолклор, които съхраняват и възстановяват старинни обичаи.  

Очакват се над 600 участници – от Северозапада, областите Ловеч, Плевен, София, Велико Търново. Изключително богато се представят Видин и Монтана.

Разделите за участие са: градски фолклор – стари градски песни, показ на градски костюми; духови, жанрови и сватбарски оркестри; фолклорно танцово изкуство; народни песни; народни обичаи, легенди, гатанки; показ на народни носии; фолклор на етнически групи; обработен фолклор.

Организатори на фестивала са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872". Целта на събитието е популяризиране на българския фолклор - градски, автентичен и обработен. От години този празник на традицията се превърна в един от културните символи на Берковица. 

 

#Берковица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници