От полунощ е в сила спирането на огъня в Колумбия

От полунощ е в сила спирането на огъня в Колумбия
A A+ A++ A

 

Трети час в Колумбия е в сила прекратяване на огъня, което влезе в сила от полунощ, съобщава БГНЕС.

Лидерът на бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (РВСК) Тимолеон Хименес лично разпореди спирането на бойните действия.

„Заповядвам на всички командири, отряди и на всеки наш боец днес от полунощ окончателно да спрат огъня срещу колумбийската държава", обяви Хименес.

По-рано аналогична заповед към правителствените сили издаде и президентът Хуан Сантос. Преди това той обяви, че е постигано мирно споразумение с въстаниците.

Споразумението за мир в Колумбия бе постигнато в Хавана, а преговорите за него се водиха чели 4 години, като нерядко те са били на крачка от провала.

Споразумението предвижда разоръжаване на бунтовниците и временното им съсредоточаване в 23 зони на страната. Там ще бъдат създадени 8 специални лагери за постепенна реинтеграция в мирния живот на въстаниците. За разоръжаването им се дават 180 дни, а предаденото оръжие ще се намират под контрола на ООН.

Армията на въстаниците бе създадена през 1964 година като военно крило на местната комунистическа партия в борбата й за построяването на „Нова Колумбия“ - общество на социалната справедливост и равенството. Тя разполагаше с 20 000 бойци. САЩ и страните от Европа я смятаха за терористична групировка, те я подозираха също, че е свързана с наркомафията.

#Колумбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »