Социалната политика в Благоевград може да се взема за пример

Социалната политика в Благоевград може да се взема за пример
A A+ A++ A

 

Социалната политика на Благоевград е един изключително добър модел за комплексно обслужване, каза министърът на социалната политика и труда Зорница Русинова, съобщава БГНЕС.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети домашния социален патронаж в квартал „Еленово“ в Благоевград, където има и детска градина за деца в риск, придружена от заместничката си Деница Сачева, областния управител Бисер Михайлов и кмета Атанас Камбитов, депутати и др.

„В център, намиращ се в активен квартал видяхме работа с деца в риск, в проекти, които ние финансираме през призмата за ранно детско развитие, работата на домашния и социалния патронаж, и възможността за подпомагане на най-нуждаещите се 150 души с топъл обяд”, аргументира думите си Русинова. Според нея в страната по тази програма се хранят 13 000 човека.

„Наличието на такъв център в Благоевград, наличието на патронажа, с предлагания топъл обяд, училището, детската градина и всичко това съчетано с намиращия се наблизо плувен басейн, дава наистина възможност за комплексно подпомагане и това е бъдещето на социалните услуги”, каза Русинова.

Според нея, още с встъпването си на този пост е поела ангажимента до края на тази година да бъде приет изцяло нов закон за социалните услуги. В него целта е на първо място вече създадената мрежа от доставчици на социални услуги да предоставя по-качествени и ефективни услуги за специфичните нужди на всеки отделен човек и второ - да има по-широка конкуренция между всички доставчици, което ще доведе до по-ефективно изразходване на публичните средства, смята социалният министър.

„През следващия месец с решение на Министерски съвет ще бъде приет следващият план, в който предвиждаме реформиране на услугите в останалите не затворени домове и извеждането на 650 деца от тях. Осигуряване на съпътстващи мерки и от гледна точка на превенция на изоставането и доразвиване приемната грижа на около 4 000 деца”, каза министърът на труда и социалната политика.

Според нея в момента се работи активно със сдружението на общините, за да се определят точно какво ще бъде финансирането към всяка една община. Около 180 милиона лева са средствата, заделени от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и малко над 50 милиона от „Региони в растеж”, с които ще подкрепят инфраструктурно тази идея, чието изпълнение ще започна през следващата година.

Посещението днес на министър Русинова започна от град Сандански, където се срещна с децата от Дома за деца, лишени от родителска грижа от Белоградчик, които прекараха ваканцията си в хотел в Сандански.

„26 деца имаха възможност благодарение на една инициатива, подкрепена от Министерството на труда и социалната политика - да осигурим летни лагери на децата, които са в институции, в периода 15 август – 15 септември. За това време дадохме възможност на около 300 деца от 14 дома, самият персонал да им организира лагери на море или планина, за да могат пълноценно да си починат и да са подготвени за следващата учебна година“, обясни Русинова. Тя добави, че децата, с които се е срещнала, са били много щастливи.

„Рисували са, спортували са, имали са възможност да посетят исторически и културни обекти, така че да могат да обогатят своята култура, и бяха много доволни от летния лагер“, каза още тя.

На въпрос доволна ли е от видяното в Домашния социален патронаж в Благоевград и има ли някакви забележки към работата на институцията, министърът на труда и социалната политика отговори, че работата на министерството не е да има забележки или да казва дали са доволни, а съвместно с местните власти да решава проблемите на хората. 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници