"Космически гласове" на Международния хоров конкурс в Арецо

"Космически гласове" на Международния хоров конкурс в Арецо
Източник: www.glasbgmk.eu
A A+ A++ A

Хор "Космически гласове" поднесе изненада на своите почитатели. На 22 август, когато целият свят проследи закриването на Олимпийските игри, прозвучаха и техни изпълнения. По време на церемонията за предаване на домакинството, чухме химна на следващата олимпиада, която ще бъде в Япония, както и още две песни, предаде БНР. 

След броени дни за хор „Космически гласове” предстои още една отговорна творческа задача. Световноизвестният състав ще изнесе концерти в рамките на Concorso polifonico Guido d'Arezzo – Италия, на 25 и 26 август. Авторитетният музикален форум се провежда за 64 път в града, свързан с името на големия музикален теоретик от Средновековието. Гвидо Д’Арецо въвежда нотите и праобраза на петолинието (в началото линиите са само четири), заменяйки по този начин старото невмено писмо. Пак той дава сричковите имена на нотите, с които си служим и до днес. Своята реформа монахът прави по време на престоя си в Арецо, около 1025 г. Съществува и фондация „Гвидо Д’Арецо”, чийто президент е проф. Славка Паолетти – българка, която от години живее в Италия и неуморно работи в областта на хоровото изкуство.

Основан преди 22 години, съставът неизменно е ръководен от Ваня Монева – известен хоров диригент, завършила Националната музикална академия в класа на проф. Васил Арнаудов. През май „Космически гласове” изнесоха един изключителен концерт, посветен на паметта на проф. Арнаудов.  г-жа Ваня Монева

"Поканата получихме след като проф. Славка Паолетти присъства на концерта ни през май. Ние се познаваме от години и тя отдавна проявява интерес към нашата работа. Но след този концерт, който наистина беше запомнящ се, тя каза, че държи да покажем нашето изкуство пред участниците, организаторите и журитата на конкурса. Конкурсът в Арецо е част от веригата престижни хорови състезания в Европа – гр. Дебрецен (Унгария), гр. Варна, гр. Тур (Франция) и др., които бележат най-високото ниво в нашето изкуство. Първата ни изява е на тържественото откриване на конкурса – 25.08 от 21.00 ч. в голяма катедрала – Chiesa della Badia. По настояване на проф. Паолетти ще изпълним няколко църковни песнопения, а по-голямата част от програмата е посветена на произведения на български композитори върху фолклорна основа", коментира Ваня Монева.

След концертите в Италия, „космическите” момичета и Ваня Монева започват подготовка за програма, която ще представят заедно с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ в края на септември, а в началото на октомври ще участват в Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив. 

#олимпийските игри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници