160596 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38115 абоната       |      
USD 1.67595| EUR 1.95583| GBP 2.18663|
In English На русском
София
17°
Пловдив
21°
Варна
20°
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Размер на шрифта:   

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов пред българска публика

24 август 2016, сряда / 16:25; Коментари: 0
Send to Kindle
Аржентинският поет от български произход Марио Несторов пред българска публика
Източник: bnr.bg

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха от гражданската Асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата, предаде БНР. 

"Твърде малко се знае за Марио Несторов, който приживе не е издал своя книга", каза секретарят на асоциацията Иван Цанков. Поетът е бил награждаван за свои творби в ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес. 

Несторов е бил в България през 60-те, но липсва информация как е живял тук. В плен на зависимостта си към алкохола, той хранил надежди, че в България може да се спаси, но се връща в Аржентина много обезнадежден. Стига дотам да живее на улицата от подаяния, така Иван Цанков описва съдбата на поета.

"През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва тук доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт", допълни Цанков.

Идеята за запознаването на българската публика с творбите на Несторов идва след посещение в провинция Чако на изложбата "Открий България" в 12 тематични платна, когато организаторите на изложбата решават да поставят акцент върху света на един отделен творец, спомня си Аксиния Иванова, председател на сдружението на българите в Аржентина.

 

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Коментирай | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Тагове:
Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха за "Хоризонт" от гражданската асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата. Твърде малко се знае за Марио Несторов, който приживе не е издал своя книга, разказа за "Хоризонт" Иван Цанков, секретар на асоциацията. Поетът е бил награждаван за свои творби в ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес. Несторов е бил в България през 60-те, но липсва информация как е живял тук. В пплен на зависимостта си към алкохола, той хранил надежди, че в България може да се спаси, но се връща в Аржентина много обезнадежден. Стига дотам да живее на улицата от подаяния, така Иван Цанков описва съдбата на поета: През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва тук доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт. Идеята за запознаването на българската публика с творбите на Несторов идва след посещение в провинция Чако на изложбата "Открий България" в 12 тематични платна, когато организаторите на изложбата решават да поставят акцент върху света на един отделен творец, спомня си Аксиния Иванова, председател на сдружението на българите в Аржентина. Марио Несторов, Българите в Аржентина, Хорхе Луис Борхес, Иван Цанков, Аксиния Иванова
Реклама:
Реклама:
Няма мнения по темата

Публикувайте отговор »

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО