Предполагаемият поръчител на убийството на Божин Божинов остава в ареста

Предполагаемият поръчител на убийството на Божин Божинов остава в ареста
Според прокуратурата поръчителят е сръбски гражданин на име Бикити Хаки, у когото са открити лични документи с различни имена. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Сърбинът Битики Хаки, обвинен като поръчител на убийството на бизнесмена Божин Божинов, остава в ареста, реши Софийският районен съд.

Съдът обоснова решението си за задържането под стража с възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според показанията на свидетел по делото, когато Хаки е в България, той пребивава в жилището на свидетеля, а не заедно с жената, с която има сключен граждански брак.

Върху решението на съда тежест са оказали и показанията на друг свидетел по делото – ливанец, нает да извърши убийството на Божин Божинов.

На него Хаки е предложил имотна облага, предоставил му е снимки на жертвата, огнестрелно оръжие, с което да изпълни поръчката, схема на придвижването и адреса на жертвата.

Мъжът беше задържан заедно с трима арменци при операция на ГДБОП на 16 май в София.

Единият от задържаните арменци е издирван за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и измами в страната му. Под наблюдението на Софийска градска прокуратура бяха извършени обиски и претърсвания на територията на София и Пернишка област.

В хода на операцията стана ясно, че е било готвено покушение срещу столичен бизнесмен на име Божин Божинов. Поръчителят на убийството, според разказа на прокуратурата, не е черногорец, а е със сръбско гражданство и се казва Битики Хаки.

Той лежал в затвор в България и е осъждан за три различни престъпления – незаконно преминаване на граница, документно престъпление и наркотици.

В затвора е лежал заедно с ливанеца Мустафа Мохамед Исмаил, обясни градският прокурор на София Николай Кокинов. Възползвайки се от това познанство, сърбинът предлага на ливанеца да убие 36-годишен български бизнесмен.

Битики Хаки му дава пистолет, обещава му 30 000 лв., дава му снимка и описва обичайните маршрути на мишената.

Самият Божин Божинов по-късно научава от разследващите за подготвяното срещу него покушение.

Ливанецът привидно се съгласява да извърши поръчката, но веднага отива в МВР и разкрива какво му е било поръчано. Така той станал свидетел на разследващите и няма да му се търси отговорност.

Тримата арменци се оказа, че са били задържани случайно в заведението, в което е бил задържан и сърбинът.

Битики Хаки няма адресна регистрация в България и е бил осъден у нас на 7 години затвор по дело за наркотици.

При задържането в подсъдимия не са открити документ за самоличност или паспорт, полицията е установила самоличността му чрез дакилоскопия.

Впоследствие служителите на полицията откриват паспорт с фалшиви имена, принадлежащ на Битики Хаки.

#Софийски районен съд #Божин Божинов #Битики Хаки #убийство #Николай Кокинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници