Шимпанзетата предпочтат сътруднчество пред съревнование

Шимпанзетата предпочтат сътруднчество пред съревнование
Източник: www.wishbox.org
A A+ A++ A

 

Способността за сътрудничество често се счита за елемент, който разграничава човека от другите животински видове. Учените обаче установиха, че нашите най-близки братовчеди, шимпанзетата, също могат да се научат да работят в екип, предаде БГНЕС.

Всъщност пет пъти повече шимпанзета предпочитат сътрудничеството пред съперничеството. Те намират начини да обезкуражат по-агресинво съперничещите си шимпанзета от стадото, пише в научното изследване, публикувано в „Proceedings of the National Academy of Sciences.“. Интересното е, че предишни подобни изследвания показваха, че шимпанзетата не са много склонни да си помагат. Те обаче бяха провеждани при лабораторни условия – значително по-непригодни за такива изследвания.

При сегашното изследване, те са били в сравнително близки до естествената им среда условия и са били подложени на избор – получават лакомства, ако работят заедно. Започвайки да влизат в съперничество едно с друго шимпанзетата скоро установили, че им е по-изгодно да си помагат взаимно. В рамките на 94 часа тестове учените установили 3 656 акта на сътрудничество и 600 – на съперничество, когато шимпанзета се опитвали да крадат лакомства или са се били за тях. Интересен е фактът, че останалите шимпанзета в такива случаи остро са протестирали срещу такива прояви и дори са отказвали да участват в експеримента, докато агресивните и себични техни събратя присъстват. Такова поведение се вижда и при хората. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници