2-3 пъти ще се повиши цената на водата?

2-3 пъти ще се повиши цената на водата?
A A+ A++ A

 

 

БСП алармира за вдигането на цената на водата. Предстои да бъдат оповестени бизнесплановете на всички ВиК оператори, но те искат повишаване на цената на водата. Това заяви Манол Генов от БСП, съобщава БГНЕС.

Според Генов има социална поносимост на водната услуга, която е 2.5% от средната работна заплата. Цените на ВиК услугите са регионални и важат на територията на всяка област и заплащането е различно за различните места, припомни той. Това, което ще се промени е, че се очаква цената на водата да бъде вдигната два-три пъти, като това, според Генов е прогноза на Иван Иванов от Асоциацията на ВиК операторите.

Регламентирано е разходите за услугата да са адекватни към цената, а с това повишение на цените ще бъде премината тази норма от 2.5%.

Генов заяви, че проблемите, нанизани в годините, ще продължат и операторите ще формират несъбираеми вземания. От друга страна регулаторът натиска операторите за по-ниска цена, като в същото време те трябва да правят инвестиции в инфраструктурата. Необходими са над 11 млрд. лв. за тези инвестиции в страната. Има евросредства - около 3 млрд., които ще бъдат по ОП “Околна среда”.

Според Генов има и празноти в законодателството, касаещи единната цена. Има противоречие в законодателството, защото услугите не предлагат диференциране на цените за бедните.

От БСП искат екоминистерството, на финансите, на регионалното развитие и други ведомства да измислят механизъм, за да може “този проблем да не се покрива в ъгъла”. Георги Гьоков от БСП предупреди, че ако не се вземат мерки, “последствията от тези фактори ще се стоварят върху нас”.

Гьоков посочи, че у нас няма оценка на ситуацията с енергийната бедност. Няма водно подпомагане. Сегашните управляващи не могат да се справят с увеличаващите се цени на водата.

Според парламентарната група на БСП са нужни бързи мерки за справяне с този проблем. Близо 1.5 млн. българи имат разходи за вода, които минават 10% от доходите им. Тези хора при вдигащите се цени на водата няма да могат да си плащат сметките. Става дума за самотните възрастни хора, живеещите сами и бедните семейства с много деца. Хората, които няма да могат да си плащат сметките за ток и за вода, според БСП не са само хора от малцинствата.

От левицата бяха категорични, че ще настояват за създаване на механизъм за водно подпомагане на хората, което да бъде направено от МОСВ. Манов Генов каза още, че водно подпомагане има в много страни. Водата според ООН и рамковите евродирективи, е право и има подпомагане чрез социални помощи. Хората могат да се подпомагат от водните оператори или чрез социалните услуги в страната. 

 

#вода #БСП #алармира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници