Прогноза на Горанов: България няма да вземе нов дълг за 2017 г.

Прогноза на Горанов: България няма да вземе нов дълг за 2017 г.
Източник: www.minfin.bg
A A+ A++ A

Финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че България няма да вземе нов дълг за 2017 г. В началото на тази година държавата пое малко под 2 млрд. евро външен дълг, който бе предназначен за буфер при евентуални проблеми след стрес тестовете на банките. След като такива не се появиха, парите ще бъдат използвани за плащане на стари задължение, предаде БНР. 

"Тези средства, които остават, те са част от фискалния резерв и ще бъдат разходвани за погасяване на падажиращи дългове. Знаете, че в началото на 2017 г. има падажираща сериозна мисия от 2012 година, петгодишна, спестеният, ако така мога да го нарека, ресурс ще отива по операции по дълга за неговото намаляване. Много е вероятно така, както показват сметките отсега, за следващата година да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 година", каза министърът.  

Във финансовото министерство постъпват множество предложения за оздравителни планове на общините, но Горанов ги определи като "наивни", защото с тях няма как дългосрочно да се стабилизират финансите на местните администрации.  

"Целта е засилване на качеството на местно самоуправление, целта е засилване на отговорността на местните власти по отношение на това, което управляват, имаме много добри и много лоши примери. Малко от тях са готови да предложат качествени планове, които аз мога спокойно да предложа на правителството за одобрение", коментира отще Горанов. 

Образованието и отбраната ще са сред приоритетните сфери за бюджета догодина, министърът на финансите.

#Владислав Горанов #нов дълг #буфер #предложения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници