Културни взаимодействия в откритата изложба „Музи и модели”

Културни взаимодействия в откритата изложба „Музи и модели”
Източник: sofia-art-galleries.com
A A+ A++ A

В Националната галерия „Квадрат 500” е открита изложбата „Музи и модели”, посветена на голото женско тяло. Темата на изложбата е вдъхновявала творците от Античността до днес, предаде БНР. 

В българската селекция се започва с картината на Иван Мърквичка „Къпеща се жена”, а в подборката на творби, рисувани от чужди художници, също включва известни артисти: Морис Брианшон, Морис Лутрьой, Андре Фавори, Жюл Кавайе, Ролан Удо, Филипп Маля́вин...

Целият кураторски интерес е свързан с 10 български и 10 европейски художници, тъй като техните творби са част от фонда на музея. "Всъщност, това е първата изложба от поредица подобни начинания, които ще се включат в рамките на новия проект „Пресечна точка”, каза кураторът на изложбата Искра Траянова.

Целта на този проект е да се откроят културните взаимодействия при срещата на новото българско изкуство с европейския художествен опит. Голото тяло е само повод за демонстрирането на равноправно присъствие на българските художници в европейския контекст, особено в първите четири десетилетия от началото на ХХ век, когато нашият художник вече е с достатъчно изявено самочувствие. 

На престижни европейски форуми автори от България и от други страни на Стария континент показват своите творби една до друга – в Салона на независимите, в салона „Тюйлери” или в Есенния салон в Париж. В тези големи форуми българският художник наравно със своя чуждестранен колега се утвърждава в европейския контекст на новото съвременно изкуство.

 

 

#Квадрат 500

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници