140 места за вътрешни одитори в държавните структури

140 места за вътрешни одитори в държавните структури
A A+ A++ A

 

140 са свободните работни места за вътрешни одитори в държавните структури. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитието на финансовото управление и контрол и вътрешния одит в публичния сектор за периода 2016-2020 г., съобщава БГНЕС.

От утвърдени бройки за вътрешни одитори – 581, назначени в различните държавни институции са едва 441. От документа излиза, че властите в България нямат желание да бъдат обект дори на вътрешен контрол.

Най-голям относителен дял на вакантните места за вътрешни одитори се оказват в общините – 28,35%, следват второстепенните разпоредители на бюджетни средства, където 26,32% нямат вътрешен одит и министерствата, в които дефицитът на одитори е 20 на 100. Проектът на Стратегия за вътрешния одит, която правителството трябва да приеме през септември месец анализира ползите от вътрешния одит на разходването на държавни средства. Основно внимание се отделя на трудностите, които вътрешните одитори срещат от своето обучение до реализирането на дейността им.

“Налице е проблем с осигуряването на финансов ресурс за професионално обучение и развитие на вътрешните одитори, пропуски при липсата на планиране и документиране на одитната дейност, включително при оценката на риска. Наблюдават се също проблеми свързани с обективността, обхвата, качеството и ефективността на одитната дейност, особено при вътрешния одит на общините”, пише в проекта на Стратегия. Сериозен проблем пред вътрешните одитори са оказва невъзможността да подпомогнат повишаването на ефективността на разходването на средства и защита на интересите на държавата или на местната власт. Макар и да не е посочено изрично, основният проблем пред вътрешния одит е ситуацията, при която неговата дейност зависи пряко от ръководството на съответното ведомство, което трябва да “контролира”.

В документа се отбелязва, че практиката в Европейския съюз по отношение ефективността на вътрешния одит е осигуряването на по-голяма независимост и неговата централизация, както и въвеждането на двойна линия на докладване – пред одитните комитети на общините и на министерствата и пред съответните ръководители.

Финансовият министър Владислав Горанов, който е вносител на стратегията, предлага редица мерки, с които до 2020 година да се осигури засилване ролята на вътрешния одитор за осъществяване на добро финансово управление в публичния сектор. Част от мерките включват изготвянето на анализи, други – законодателни промени и изменения на различни нормативни актове, както и повишаване на образователния капацитет на вътрешните одитори. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници