Индексът на телесната маса е свързан с риска от астма

Индексът на телесната маса е свързан с риска от астма
A A+ A++ A

Индексът на телесната маса (ИТМ) може да е свързан с риска за развитие на астма при децата, според проучване в САЩ.

Астмата е хронично протичащо възпалително заболяване на белия дроб. При астма въздухоносните пътища в белия дроб са с оточни стени и по този начин ограничават количеството въздух, преминаващо през тях. Астматиците имат затруднено дишане и често кашлица и свирене в гърдите.

Според Американската асоциация по белодробни заболявания около 20 милиона американци страдат от астма, а около 5000 от тях ежегодно умират от болестта.

Чрез ИТМ най-точно се преценява дали ръстът и теглото отговарят на нормите за съответната възраст и пол, или е налице затлъстяване или ниско тегло.

Учените, провели проучването, проследили 2075 деца за период от 8 години. През този период следели физическото развитие на децата и отчитали ръста и теглото, както и белодробното състояние.

Резултатите показали, че ИТМ на 1, 4 и/или 7 години се свързва с повишен риск от развитие на астма на 8-годишна възраст. Няма доказана връзка между ИТМ на 12 години и астма, нито при висок ИТМ преди първата година. Децата, които са имали висок ИТМ на 4 години, но нормален ИТМ на 7 години, също по-рядко развивали астма.

Нови проучвания в тази насока са необходими, за да се потвърдят или отхвърлят резултатите.

По материали от проучванe, публикувани на PubMed.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници