Българският Ден на спасението да бъде обявен за международен?

Българският Ден на спасението да бъде обявен за международен?
A A+ A++ A

 

Такава инициатива поде д-р Тотко Найденов, съобщава БГНЕС.

Найденов е изпратил предложение до премиера Бойко Борисов Найденов да предложи на Световната здравна организация и „Лекари без граница“ да обявят българския ден на спасението и за международен. Тотко Найденов посочи, че 600 души лекари са избити при бомбардировките в Сирия, 500 лекари почиват от ебола от в Сиера Леоне.

„Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като „Ден на спасението” бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. На 15 август 1963г. 26-годишният лекар д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и умира от тежките си изгаряния. И днес през паметника на медицинските чинове, загинали във войните, пред ВМА беше отбелязан подвига на този млад лекар и останалите герои. Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Полк. доц. Ивайло Даскалов, д.м е военен лекар от повече от 20 години. Самият той не бил на мисия зад граница, но е бил повече от 6 години във военно поделение, бил е и на многократни реални бойни стрелби, осигурявал е мобилизации и в тези условия рисковите ситуации са не една и две рискови ситуации. Полк. Даскалов е началник Клиника по спешна терапия във ВМА и смята, че предложението Денят на спасението да стане международен е съвсем логично. “Това е един ден, към който всички медици подхождаме с много голям респект. Рискът, на който сме подложени, особено медиците, които работим в условията на спешност е ежедневен. Човешкият живот няма цена, той е безценен. Така че когато се борим за неговото спасение, ние ежедневно залагаме собствения си потенциал като лекари и разбира се ежедневно го подлагаме на риск”, каза военният медик. Найденов каза, че не би могъл да направи една везна, на която от една страна да сложи риска за собственото си здраве, а от другата риска за здравето на пациент. „Ние медиците, лекарите сме обучени така че преди всичко да мисли за здравето и за живота на пациента“, каза той.

Като добра определи инициативата Денят на спасението да стане международен началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. “Много човещина има сред лекарите, сестрите и пациентите го усещат това, независимо, че това се приема в рамките нормалното, а това, което не е нормално веднага се изважда от вас – медиите“, посочи началникът. „В България има достатъчно примери на лекари и медицински сестри, които са повод да подражаваме на тях, а не да подражаваме на лоши практики“, каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

#Денят на спасението #международен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници