„Пеещите обувки” с българска премиера на Киномания 2016

„Пеещите обувки” с българска премиера на Киномания 2016
Източник: bulevard.bg
A A+ A++ A

Филмът на режисьора Радослав Спасов ”Пеещите обувки”, който получи Специалната награда на журито на Московския кинофестивал в края на юни, ще направи своята премиера за България по време на КИНОМАНИЯ 2016. Продукциятае със специалната подкрепа на Националния дворец на културата и е отличена със „Сребърен Георгий” на 38-я филмов фестивал в руската столица, където участваше в състезателната програма.

“За НДК е особена привилегия да подкрепи филм, вдъхновен от живота на обичаната певица Леа Иванова. Още когато беше обявено, че ще участва в конкурса на фестивала в Москва, вярвахме, че ще се върне с награда. Надяваме се, че българската премиера, която ще е тъкмо на “Киномания”, ще помогне този така очакван филм да намери своята публика”, каза директорът на Двореца Мирослав Боршош. Сценаристи са режисьорът Радослав Спасов и писателят Георги Данаилов

Историята е базирана на ключови моменти от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. 

Художественият разказ е насочен върху драмата за оцеляването на таланта във враждебната среда на тоталитарното време и високата цена, която неминуемо се плаща. Филмовото действие проследява голямата любов между двама изявени артисти и огромните изпитания пред нея. Ролите на Лия и Едвард се изпълняват от няколко актьори – в нейния образ в различните възрасти влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски, а в образа на Едвард се въплъщават: Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Стефан А. Щерев и др. Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова (Менклипс) и Радослав Спасов (Канина филм).

Председател на журито в Москва тази година беше Ивайло Христов, който през миналата година спечели голямата награда с филма "Каръци". 

Тази година КИНОМАНИЯ ще отбележи  30-годишния си юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. Събитието е част от културния календар на Столична община.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници