33% от българите са "За" смъртното наказание, съобщава "Галъп"

33% от българите са "За" смъртното наказание, съобщава "Галъп"
Източник: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Повече от 300 000 са българите, които са имали планове за пътуване в Западна Европа или Турция след тежките събития в последните месеци. С 47% „против“ и 33% „за“ обществото ни е по-скоро резервирано към смъртното наказание, което може би е повлияно и от процесите в Турция.

Това сочат данните от сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуалните теми на лятото. Той е част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Изследването е проведено сред 813 души, между 28 юли и 4 август в цялата страна чрез пряко интервю. По отношение на терористичните атаки в Западна Европа и опитът за военен преврат в Турция, 82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% твърдят, че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване.

От данните става ясно, че над 300 000 са българите, които са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа или Турция. Около 40% са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да почиват. И тук става дума за декларативни, ориентировъчни резултати, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона.

Провокативно е тествано и отношението към твърдението „В България трябва да се въведе смъртно наказание“. 47% са несъгласни, а 33% са „за“. Сред отговорилите положително преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни – нещо, което вече беше доказано в изследването на „Галъп интернешънъл“ по темите, свързани със сигурността и налагането на закона.

73% от българите са заявили, че очакват добро представяне от нашите спортисти на олимпиадата. Почти 50% твърдят, че възнамеряват да следят игрите в Рио. Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол.

 

#Западна Европа #Турция #„Галъп интернешънъл“ #Рио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници