Открити са множество нарушения на строителни площадки в София

Открити са множество нарушения на строителни площадки в София
Източник: dnevnik.bg
A A+ A++ A

Инспектори установиха редица нарушения на трудовото законодателство при проверка на строителни площадки, разположени до Спортната академия в София, съобщава БНР. 

Според проверяващите едно от нарушенията крие риск за живота на работниците. След нощния проливен дъжд на площадките са се образували локви, в които са скрити кабели и щепсели, а на единия обект липсва ограда на изкопа, като по ръба му са струпани строителни материали. 

От Инспекцията по труда са категорични, че това е недопустимо, тъй като има риск да се срутят и да затиснат работници. Проблем са се оказали и подемници на тези строителни обекти. 

От началото на седмицата 9 екипа на столичната инспекция по труда извършват масови проверки по строежите. Сред нарушенията са работници без трудов договор, необезопасени изкопи и височинни площадки.

От миналата година се наблюдава бум в жилищното строителство, като само за първите три месеца са наети допълнително 120 000 души в сектора. За полугодието са наложени глоби в размер на общо 5 млн. лева. За строителството те са точно 1 млн.

Засилен е контролът до края на годината стобщават от инспекцията по труда. Инспекторите издават предписания за откритите днес нарушения. Те имат срокове за изпълнение и за отстраняване на нарушенията.

Предписанията на трудовите инспектори да бъдат изпълнени до края на работния ден обеща техническият ръководител на един от обектите.

#инспектори #Инспекцията по труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници