Спасяването на Monte dei Paschi удари банковите акции

Спасяването на Monte dei Paschi удари банковите акции
A A+ A++ A

Акциите на “Уникредит“, най-голямата по активи италианска банка, се сринаха с 9% в понеделник, след като според условията на спасителния план за Monte dei Paschi (MPS) и други италиански банки най-вероятно ще да трябва да увеличат капиталите си.

В рамките на спасителния план на MPS, банката от Тоскана ще трябва да секюритизира портфолиото си с лоши кредити в размер на 27,7 млрд. евро на цена от 33 цента за всяко евро.

Но инвеститорите пресметнаха, че ако и други италиански банки трябва да приемат сходни загуби върху техните необслужвани заеми, те ще се нуждаят от рекапитализация. Някои продадоха своите дялове в банките, които могат да бъдат засегнати, обръщайки първоначалните приходи от цени на дялове, последвали стрес теста на европейските банки в петък.

“Ние имаме план за Monte dei Paschi... и това включва още намаления на техните необслужвани кредити“, заяви Джеймс Сим, фондов мениджър към компанията Schroders. „Ако това бъде приложено към други банки и те ще се нуждаят от капитал, особено регионалните“, допълни той.

„Именно затова имаше това обръщане. Хората гледат MPS и си казват, че ако това е новата справедлива цена, то ще има нужда от увеличаване на капитала на други местни банки, за които смятахме, че са сигурни и които преминаха стрес теста“, допълни той.

Други инвеститори посочиха, че решението при MPS допълнително ще изтощи капитала на „Атланте“ - италианския банков „помощен“ фонд. „Това е специфично решение за MPS и не е насочено към сектора като цяло... то ще използва оставащия капитал във фонда „Атланте“, посочи Раул Калиа, инвестиционен мениджър към Aberdeen Asset Management.

Акциите на Intesa Sanpaolo, която според Сим е по-малко застрашена от проблеми с необслужвани кредити, спаднаха само с 2,2%.

По време на европейския банков стрес тест в петък пълният коефициент CET1 на “Уникредит“ – измерване на капитала под бъдещи регулации, спадна до 7,1% при неблагоприятен сценарий. Това е вторият най-лош резултат от петте тествани италиански заемодатели.

Новият изпълнителен директор на банката Жан-Пиер Мустие работи върху план за стимулиране на капитала с около 10 млрд. евро, чрез увеличаване на стойността на ценните книжа и продажба на активи, съобщават източници, запознати с обсъжданията.

В контраст на това акциите на MPS се увеличиха с 4% в средата на следобедната търговия в понеделник, правейки ги единствените увеличаващи се на банковите пазари в Европа.

Независимо от това, че се оказаха най-слабите сред 51 банки по време на стрес теста - MPS е единствената банка, чийто капитал изчезва при неблагоприятния сценарий на теста – акциите на банката първоначално нараснаха с 11%, когато спасителният й план беше представен в понеделник. Той ще включва рекапитализация в размер на 5 млрд. евро и изчистване на лошите й заеми чрез механизъм за секюритизация.

Финансирането на този механизъм ще дойде от издаването на привилегировани облигации за секюритизация на стойност 6 млрд. евро, които да бъдат дадени на инвеститори и в случай на степенуване на транш под инвестиционната стойност, евентуално да бъдат подкрепени от държавни гаранции.

Непривилегирован транш в размер на до 1,6 млрд. евро ще бъде даван на акционери, а италианският фонд „Атланте“ ще инвестира до 1,6 млрд. евро в облигации.

Накрая Monte dei Paschi ще се опита да събере 5 млрд. евро в емитиране на права до края на година, подкрепена от предварително гарантирани споразумения от консорциум на инвестиционни банки, водени от JPMorgan. Това ще е третият път, в който пробива пазара за три години.

Лоренцо Кодогно, основател на компанията LC Macro Advisors и бивш главен икономист на италианската хазна заяви, че „първата голяма операция е много вероятно да даде старт на пазар за необслужвани кредити в Италия, което може да стане изключително полезно при справянето с по-големи проблеми“, заяви той, допълвайки, че това може да бъде повторено и на други места в италианската банкова система.

Според висшестоящи банкери изчистване на необслужваните италиански кредити в замяна ще положи основите на пътя за консолидиране. Monte dei Paschi, която е освободена от лоши кредити, се смята за възможна цел на друга банка - UBI Banca, посочват някои в индустрията, въпреки че нейният ръководител Виктор Масиа, многократно отрича да има интерес.

В същото време северната регионална банка Banca Popolare dell’Emilia Romagna, известна като Bper, е провела разговори за закупуването на Veneto Banca, ако тя се отърве от своите лоши кредити в размер на 6 млрд. евро, според двама души, запознати с разговорите.

„През следващите месеци ще е много напрегнато в италианския банков сектор“, докато кредиторите са принудени да следват примера на Monte dei Paschi и намаляват своите лоши кредити, заяви висшестоящ банкер. /БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници