Едва 30% от морските деликатеси в заведенията по Черноморието са български

Едва 30% от морските деликатеси в заведенията по Черноморието са български
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска. С изключение на калкана, морските дарове са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията - от Норвегия. От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус.

Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, съобщиха пред "Монитор"от сдружението на рибарите "Черноморски изгрев".

В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца. 

Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето. Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове. Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето например е български.

Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лв/кг, двойно по-евтин е гюмюшът. Харибът е 4 лева, скумрията е по 5,50 лева, сафридът - 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3,50 лева, като цената й варира до 5 лв. Акулата е 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът - 18 лв. 

Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв/кг.

#България #Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Колко изхарчихте за коледни подаръци?