Извънредно положение в Турция! /обновена/

Извънредно положение в Турция! /обновена/
БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет на Република Турция под ръководството на президента Ердоган взе решение за въвеждане на извънредно положение на територията на страната за срок от 3 месеца. Извънредното положение е необходимо, за да се отстранят бързо всички елементи на терористичната организация, участвала в опита за преврат", каза Ердоган в президентския дворец в Анкара.

Турският президент каза още, че може би опитът за преврат още не е приключил. Според него е възможно и други страни да са замесени в преврата, като добави, че опозиционерът Фетулах Гюлен, когото обвинява като организатор на преврата, може сам да е бил ръководен от по-висши сили.

Държавният глава на Турция подчерта, че въвеждането на извънредното положение съответства на конституцията на страната и не противоречи на принципа за върховенство на закона и основните граждански свободи. Армията се намира под контрола на правителството, отбеляза Ердоган, добавяйки, че като президент и главнокомандващ ще работи съвместно с военните, за да освободи Турция от „вируса“.

Арестите в страната ще продължат, увери Ердоган. В сряда официално бяха арестувани двама членове на Конституционния съд на Турция за предполагаема връзка с неуспешния преврат и гюленистите. Те бяха сред общо 113-те задържани в сряда, сред които има съдии, прокурори и членове на висши съдебни инстанции.

До този момент след пресичането на опита за преврат уволнени, арестувани или разследвани са около 60 хил. души, сред които войници, полицейски служители, съдии, представители на администрацията и образователната система. „Но този процес все още не е завършен“, закани се турският президент.

Съгласно думите му все още не е ясен точният брой на хората, които са замесени в неуспешния опит за пуч. При това Ердоган допусна, че при организирането на военния преврат са участвали и други държави. Кои обаче са те Ердоган отказа да коментира.
Движението на гюленистите, което Анкара обвини в организирането на опита за държавен преврат в страната, може да предприеме още действия за сваляне на властта според Ердоган.

„Терористичната организация на гюленистите е създала паралелна структура в страната. Извършеният от тях опит за държавен преврат се оказа неуспешен. Но съм уверен, че в близките дни и седмици те ще предприемат някои действия за бъдещето си. Нашата държава и народ стоят на единен фронт срещу подобен род лица и организации. До този момент, докато сме единни, танковете няма да достигнат своите цели“, заяви Ердоган.

Въпреки критиката на Брюксел турският президент потвърди готовността си да върне смъртното наказание в страната.

„Светът не е само Европейския съюз“, заяви Ердоган в интервю за телевизионния канал Al Jazeera по-рано в сряда, подчертавайки, че смъртно наказание се прилага и в държави като САЩ, Русия и Китай. Турският президент отново припомни, че ако депутатите в парламента одобрят конституционна промяна в тази насока, той няма да се противопостави и ще утвърди връщането на този тип наказание.
Междувременно Ердоган каза задочно на френския външен министър Жан-Марк Еро „да си гледа работата“, след като първият дипломат на Париж предупреди Анкара за репресиите след неуспешния опит за преврат.

„Той трябва да си гледа неговата работа. Има ли право да прави такива декларации за моята личност? Не, няма. Ако иска урок по демокрация може да получи лесно такъв от нас“, заяви Ердоган в интервю за телевизионния канал Al Jazeera, предаде Фокус.

От Министерството на външните работи на България също съобщиха за въвеждането на извънредно положение на територията на южната ни съседка за срок от 3 месеца.

Решението се основава на чл. 120 от конституцията на Турция, според който то трябва да бъде одобрено от турския парламент. Непосредствено след това правителството ще издаде декрети, имащи силата на закон, с които ще бъдат въведени конкретните мерки, включващи ограничения на правата на гражданите за посочения период, обясняват от МВнР.

След публикуването на декретите Външното ни министерство ще информира незабавно българските граждани, за да се съобразяват с въведените мерки при престоя им в Република Турция.

Обстановката в Република Турция остава нестабилна. На територията на цялата страна се провеждат серия от операции на турските сили за сигурност, вследствие на които може да се очаква ескалиране на напрежението и да се генерират заплахи за физическата сигурност на гражданите. Същевременно на много места се организират масови обществени мероприятия като митинги и протестни шествия. Нивото на риска остава високо, като са възможни и сблъсъци на отделни места.

Предвид влошената обстановка на сигурност, МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани в Турция да избягват да посещават оживени места в големите градове на страната. В Истанбул да се избягват обществените места с ключова социална роля като площад „Таксим”, бул. „Истиклял”, площадът пред двореца Долмабахче, туристическите места в район Фатих, спирките на метрото и метробусовете в централните части на Истанбул – районите Фатих, Бейоглу, Шишли, Бешикташ, големи търговски обекти и др. Препоръчва се да се избягват и инфраструктурните обекти, които бяха в центъра на процесите от 15.07, вкл. летище „Ататюрк”, ако не се пътува през него.

В Одрин, на входовете и изходите на града, както и в самия град, се извършват засилени проверки на самоличността на гражданите и на автомобилите, като се изискват личните документи на водача и документите на автомобила. Възможни са забавяния при придвижването на превозните средства. Входовете и изходите на ГКПП на българо-турската граница са отворени и функционират нормално, но на ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ трафикът, основно на изход към Турция, е натоварен, предвид обичайните за това време премивания на турски граждани, живеещи в Западна Европа. От турска страна допълнително е засилен граничният контрол и се извършва детайлна проверка на личните документи.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Република Турция до нормализиране на обстановката. В случай на крайна необходимост от пътуване до Турция, да се информират постоянно за актуалните събития в страната и конкретния район, който планират да посетят, както и да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на сайта на МВнР, като оставят адресни и мобилни данни. Към днешна дата няма постъпила нова информация за спешни случаи на български граждани, нуждаещи се от помощ. При необходимост от съдействие българските граждани да се обръщат към дипломатическите и консулските представителства на Република България в Република Турция.

#Ердоган #Турция #извънредно положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници