Нов законопроект на БСП ще чисти „калинките“ от бордовете на държавните фирми

Нов законопроект на БСП ще чисти „калинките“ от бордовете на държавните фирми
Драгомир Стойнев / БГНЕС
A A+ A++ A

БСП внесе в Народното събрание изцяло нов законопроект за публичните предприятия. Документът касае управлението на търговски дружества с над 50% държавно и общинско участие, съобщиха от левицата.

Според депутата Драгомир Стойнев законопроектът има няколко основни цели. Първата е спирането на унищожаването и източването на публичния ресурс и неговото разпродаване. На второ място държавните предприятия да започнат да се управляват на пазарен принцип. На трето място да бъде пресечена зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите промени.

„Да спрат партийното влияние и назначаването на „калинките” в бордовете на държавните предприятия. Да има ясни критерии и механизми за назначаване на висши мениджъри с професионални качества”, каза Стойнев, според който държавните и общинските предприятия са важен стратегически сектор в българската икономика.

„Те могат да генерират печалба и ръст в икономиката вместо да се използват за източване на обществен ресурс и по-късното им приватизиране”, каза Стойнев. Той посочи, че внесеният законопроект изцяло променя концепцията и визията за управлението на държавните предприятия.

„Това е първата стъпка от алтернативата, която левицата иска да покаже за начина на управление на българската икономика и участието на държавата в него. На първо място е важно да се сложи ред в управлението на обществения ресурс”, каза Стойнев.

„Държавата и общините трябва да се научат да управляват своят ресурс ефективно”, категоричен бе Драгомир Стойнев.



#Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници