Цацаров: Не е вярно, че няма почва за радикалния ислям у нас

Цацаров: Не е вярно, че няма почва за радикалния ислям у нас
БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва съвсем ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм. Той е една от причините и огнищата, които поддържа и създава тероризма. Твърдението, че у нас почва и наченки на радикален ислям няма, бих го определил като най-меко казано като невярно. Това заяви в НС главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров определи темата като безкрайно актуална. Според него е друг въпросът, че понякога тя се повдига безкрайно предпазливо или в много случаи е по-удобно да не се повдига. „Позицията за открит разговор по тази тема може само да бъде приветствана, защото всичко друго означава обръщане с гръб на проблемите. Ислямът не е радикален сам по себе си, т.е. знак на равенство между ислям и радикален ислям няма и не може да се поставя, всеки който се опитва да го прави преследва други цели-политически или насочени към дадено малцинство”, посочи главният прокурор.

По отношение на предложението за инкриминиране на проповядването на радикалния ислям или друга идеология в Наказателния кодекс, Цацаров заяви, че би следвало да има ясна дефиниция, какво представлява радикален ислям, защото формулирането на такава норма в Наказателния кодекс предполага еднозначното й тълкуване.

Главният прокурор подчерта, че са необходими изменения в закона за вероизповеданията. „Действащият режим на регистрация, по силата на който се регистрират изповеданията, не е най-добрият. Не съм привърженик на тоталната намеса в работата на религиозните институции, защото следваща стъпка след това е посягането на свещеното право на изповедание на всеки човек”, подчерта Сотир Цацаров.

Той е на мнение, че малко по-засилена роля на държавата не би била излишна, особено за режим на регистрация, при който регистрацията да се извършва от надлежен орган като дирекция по вероизповеданията и актовете за регистрация или не да подлежат на последващ съдебен контрол от административните съдилища. „Сегашната процедура дава грешни резултати. Държавата трябва да помисли за по-засилена роля поне на дирекцията по вероизповеданията”, добави Цацаров.

От друга страна, той заяви, че не бива с лека ръка да се отхвърля проектът на антитерористичен закон и да бъде гледан от политическа гледна точка на управляващи и опозиция, а да се търси полезното. „Ясно е, че той не е перфектен и подлежи на множество корекции. Изключително тънка е линията за мерките за противодействие на тероризма и нарушаването на гражданските права и тя не бива да се преминава. Ограниченията трябва да са разумни и временни, и да не посягат на изконни граждански права. Мисълта, че с два съдебни процеса в Пазарджик проблемът е решен, е невярна”, категоричен бе Цацаров.



#Цацаров #радикален ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »