Започна Роженският събор

Започна Роженският събор
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С едноминутно мълчание в памет на жертвите в Ница бе открит тазгодишният събор на Рожен. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде символичното начало на Националния събор на народното творчество и животновъдство на връх Рожен със звън на чанове.

С концерт, в който участваха Фолклорен ансамбъл „Родопа" - Смолян, Сборен гайдарски оркестър от „101 каба гайди", „100 каба гайди" и др. стартира културната част на мероприятието.

От сцената прозвуча и песента химн на Родопите „Бела съм, бела, юначе" в изпълнение на малката Мария Бечева и великата Валя Балканска.

4516 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс „Рожен", от всички фолклорни области на България.

На Роженските поляни тази година ще се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави тази година ще бъдат 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различни фолклорни области на страната, като и 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища - най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Участват още формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Роженските поляни тази година са украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7800 кв.м. Очакванията са през трите дни на събора да преминат около 300 хил. души.

На поляните има изградени 18 ресторанта с по 400 места, като обещанието на организаторите е да няма по-скъпо кюфте и бира от 2лв. За сигурността ще се грижат около 130 частни гарда и над 200 униформени.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен" 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето" и Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето", в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

#Рожен #събор #България #Валя Балканска #фолклор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници