В Девня започна проучване на антична сграда от края на III - началото на IV век

В Девня започна проучване на  антична сграда от края на III - началото на IV век
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В Девня започнаха разкопки на антична сграда от края на III - началото на IV век, съобщи директорът на Музея на мозайките в града Иван Сутев.

Той обясни, че проучванията са били прекратени през 2009 година. Тогава е започнало изследването на сградата, която се намира западно от античната сграда с мозайки. Сега задачата ни е да си довършим работата, като се очаква да бъде добре разкрита античната сграда, която е сходна със сградата с мозайките. Освен това се очаква да се разкрият и части от улиците на север и юг от нея.

Директорът коментира, че според предположенията сградата, която ще се проучва, ще е по-богаташка, заради стабилния градеж - дебели до 1.20 метра на места стени с т.нар. смесен градеж от редове тухли и редове камъни. Той каза, че е още много рано да се каже дали ще бъдат открити антични мозайки. Според него при всички археологически проучвания има шансове да бъдат разкрити интересни неща.

Проучванията ще продължат до края на месеца. След това при възможност и допълнително финансиране разкопките ще продължат до края на сезона. В момента проучванията се финансират от археологическия музей във Варна и община Девня. Сутев посочи, че очакват отпускане и на държавна субсидия за разкопките.

 

#сграда #Античност #Девин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници