Цените на жилищата продължават да нарастват

Цените на жилищата продължават да нарастват
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на жилищата в Еврозоната отбелязват най-бърз растеж от 8 г. - 3%. За България ръстът е 1.1%.

Според Евростат, жилищните цени в региона са били с 3% по-високи през първото тримесечие на 2016-а спрямо година по-рано след повишение с 2,6% в края на 2015 година.Това представлява най-солидният ръст на цените на жилищата от първото тримесечие на 2008-а година - точно шест месеца преди началото на глобалната финансова и икономическа криза, чийто старт беше даден от фалита на голямата американска инвестиционна банка Lehman Brothers. Спрямо последните три месеца на миналата година, цените са се увеличили с 0,4 на сто.

Нарастването на жилищните цени е нов знак за постепенното възстановяване на икономиката на еврозоната от негативните последици от дълговата криза в региона, които последваха световната финансова криза.

По-високите цени на жилищата вероятно ще подкрепят доверието на потребителите, тъй като собствениците на домове ще се почувстват по-богати и по-склонни да харчат. Както и в други части на света, жилищните цени в еврозоната се сринаха рязко в резултат на финансовата криза. След кратък отскок те подновиха своя спад, тъй като регионът навлезе в своята собствена криза, свързана с огромните държавни дългове и едва към средата на 2014-а година започнаха отново да нараства предпазливо.

Началото на този ценови отскок съвпадна с първата от поредицата стимулиращи мерки, обявени от Европейската централна банка, имащи за цел да подсилят слабия икономически растеж и много ниската инфлация.

Тези програми за стимулиране обаче доведоха до притеснения в Германия и на други места в региона, че цените на активи - включително на жилищата - могат да нараснат нереално и по този начин да посеят семената на друга финансова криза. На този етап обаче има слаби признаци за прегряване на жилищния пазар на еврозоната. В самата Германия, покачването на цените на жилищата се забави през първото тримесечие до годишен темп от 4,4% спрямо растеж с 5,9% през последните три месеца на 2015 година.

Основно изключение е Австрия, където жилищните цените нарастват в началото на настоящата година с цели 13,4% - два пъти по-силно от растежа, записан в края на миналата година (повишение с 6,4%).

Според Евростат жилищните цени в целия Европейския съюз са се увеличи през първото тримесечие с 0,7% спрямо последните три месеца на 2015-а и са отчели годишен ръст от 4 на сто. Извън Австрия, най-голямо увеличение на цените е отчетено в Унгария (ръст с 15,2% на годишна база), докато шведските цените на жилищата са се повишили с 12,5%. Трябва да се има предвид, че в тези две държави централните им банки провеждат облекчени парични и лихвени политики за борба с много слабата инфлация, въпреки добрия икономически растеж, отчетен през последните години.

Британските цени на жилищата са се повишили през първото тримесечие с 1,1% спрямо края на 2015 година и са нараснали с 8,0% на годишна база, но редица икономисти очакват пазара на имоти на Острова да отслабне значително в резултат на решението на Великобритания да напускане ЕС.

Несигурността около Brexit може да има отрицателно въздействие върху цените на жилищата в целия съюз, въпреки че някои отделни градове в континентална Европа могат да се възползват от очакванията, че световният бизнес ще премести своите международни операции от Лондон след изненадващия изход на референдума, проведе на 23-ти юни.

#жилища #поскъпване #цени #Евростат #България #тримесечие #криза #Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай