Четете ли етикетите на хранителните продукти?

Четете ли етикетите на хранителните продукти?
A A+ A++ A

Предназначението на етикетите на хранителните продукти е да ви помогнат да направите най-добрия избор. Работи се по унифицирането на изискванията към етикетите в Европейския съюз и информацията, която се съдържа на тях, да бъде достъпна, полезна и разбираема за всички хора.

Етикетирането на хранителните продукти е задължително и валидно за всички производители на европейския пазар. Задължителните компоненти на етикета са името на продукта, списък на съставките, тяхното качество и количество, наличието на алергени, нетното тегло и срокът на годност.

Като правило, съставките са представени върху етикета по намаляващо количество в продукта. Според директива 90/496/СЕЕ на Европейския съюз информацията за хранителна стойност и особености на продукта са препоръчителни, но стават задължителни, ако има обявена на опаковката или чрез реклама на продукта хранителна препоръка. В зависимост от особеностите на продукта трябва да присъства пълна информация от една от двете групи:

Група 1   -  Енергийна стойност;

- Количество протеини, въглехидрати и мазнини.

Група 2   – Енергийна стойност;

- Количество протеини, въглехидрати, захари, мазнини, наситени мазнини, хранителни фибри и натрий.

Възможно е да се запишат и допълнителни съставки според допълнителните изисквания на директивата. Работи се по въпросите за най-подходящо оформяне и позициониране на информацията върху етикета.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници