SOS „Детски селища“: Трябва да се инвестира в семейството

SOS „Детски селища“: Трябва да се инвестира в семейството
На 15 май се отбелязва Световният ден на семейството. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Международната организация за социално развитие SOS „Детски селища“ (SOS Children's Villages International) публикува доклад по повод Световния ден на семейството – 15 май.

Инвестирането в семейството е по-скоро политика, отколкото икономически мерки, се казва в доклада, озаглавен „Фокус върху семейството 2012“, цитиран от Дарик.

Изследването поставя акцент върху пет тревожни за семействата области в глобален аспект и върху това как те могат да бъдат подобрени в рамките на 2013 и следващите години. Документът е базиран на изследване, проведено в 87 страни от пет континента.

Острата икономическа криза през последните години оказа сериозно въздействие върху възможностите на родителите в различни региони на света да осигуряват добра грижа за децата си.

Докладът откроява засилените процеси на обедняване, безработицата и миграцията, липсата на подходящо здравеопазване, слабата образователна система,  насилието, неглижирането и експлоатацията като главни фактори, засягащи не само тези, които са изпитвали затруднения преди кризата, но и много семейства, които са изпаднали в трудна ситуация за първи път поради влошената икономическа обстановка.

Подобрение би могло да последва в резултат на конкретни действия: държавите трябва  да действат съобразно съществуващото законодателство, ориентирано към семейството; да подкрепят родители и приемни семейства в отглеждането на децата им; да достигнат до социално изолираните чрез услуги в общността.

Важно е семействата да бъдат подкрепяни чрез наемане на работа и справедливо заплащане, за да не се налага  да търсят работа в чужбина и за да могат семействата да остават заедно.

Трябва да има по-голяма подкрепа на инициативи, свързани с превантивно здравеопазване, семейно планиране и здравно образование.

Много е важно да се подобри качеството на училищното обучение и да се намали броят на отпадналите от образователната система ученици, се казва още в доклада.

Държавите трябва да стимулират развитието на мрежи в различните общности за подкрепа на бедни и изолирани семейства, посочва още документът.

Тъй като SOS „Детски селища“ твърдо вярва, че грижовното семейство е възможно най-добрата среда за едно дете, най-важният фокус в програмите на международната организация за развитие на детето е укрепване на различните форми на семейна среда, осигуряващи грижи за деца, пише в доклада.

SOS „Детски селища“ разработва различни мерки в подкрепа на децата, за да не загубят грижата на семейството си поради причини като финансови затруднения, стрес или социална маргинализация.

Сдружение SOS „Детски селища“ – България, редовен член на SOS Children's Villages International, в момента осигурява качествена грижа за 716 деца чрез своите програми, реализиращи се в двете SOS „Детски селища“ (Трявна и Дрен), четирите SOS младежки дома (София и Велико Търново) и четирите Центъра за семейно консултиране и подкрепа (София, Велико Търново, Габрово, Радомир).

„Фокус върху семейството 2012“ показва много ясно, че все още трябва много да се работи по посока подобряване положението на децата и провъзгласеният от ООН Международен ден на семейството – 15 май, е един хубав повод да обърнем внимание върху необходимостта от незабавни конкретни действия в тази насока“, казва Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS „Детски селища“ – България, цитиран от БТА.

#SOS Детски селища #семейство #Трявна #София #Велико Търново #Габрово #Радомир #ООН #Пламен Стоянов #семейство #деца #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници