Заподозряха Ernst & Young, че е помогнала на Facebook да укрие данъци в САЩ

Заподозряха Ernst & Young, че е помогнала на Facebook да укрие данъци в САЩ
БГНЕС
A A+ A++ A

Американското министерство на правосъдието поиска от компанията „Фейсбук” (Facebook) да сътрудничи в разследването на данни, че умишлено е показвала по-малки активи, за да се отклони от плащане на данъци в САЩ. В съобщението си по темата Си Ен Ен се позовава на документ на правосъдното ведомство, с който телевизията разполага.

Това е иск, изпратен миналата сряда в съда. Документът се отнася за събития от 2010 г., когато Фейсбук (Facebook) предава на офиса си в Ирландия собствеността върху част от активите, включително и информационната база с потребителите на онлайн платформата и нематериалните форми на собственост, предназначени за маркетинг.

Данъчната служба на САЩ е заподозряла одиторската компания „Ърнст енд Янг” (Ernst & Young) в съучастие в незаконна схема за укриване на данъци. По-специално „Ърнст енд Янг” е била упълномощена да направи оценка на активите на „Фейсбук” и е занижила стойността им с "милиарди долари", поясни Си Ен Ен.

Данъчната служба неведнъж се е опитвала да получи от „Фейсбук” финансовата документация, за да потвърди или опровергае своите подозрения. Както съобщи представителката на службата Нина Ву Стоун, само през юни тя е изпратила 6 такива искания, които компанията на Марк Зукърбърг не е изпълнила. Сега се включва и министерството на правосъдието на САЩ.

В Европа "Фейсбук" също е на прицела заради практики за намаляване на данъците. Много компании от Силициевата долина, сред които „Фейсбук”, „Гугъл” и „Амазон” са критикувани, че използват сложни схеми за занижаване на корпоративното облагане.

През 2014 година "Фейсбук” плати едва около 4% корпоративни данъци в световен мащаб, докато според някои данни компанията, която държи голямата социална мрежа през 2014 г. се е отчела със 123 милиона долара на данъчните институции извън САЩ, въпреки печалби от над 3,4 милиарда през същата година. За тази цел компаниите се регистрират в държави, където има най-високи данъчни облекчения. Тази практика те наричат "данъчна оптимизация".



#"Фейсбук" #Министерство на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници