Официално: Русия няма да остави без отговор увеличаването на военното присъствие на НАТО

Официално: Русия няма да остави без отговор увеличаването на военното присъствие на НАТО
БГНЕС
A A+ A++ A

Русия няма да остави без отговор увеличаването на военното присъствие на НАТО, заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Безпокои ни активността на НАТО по нашите граници", каза Захарова. "От страна на Русия няма никаква заплаха за държавите от НАТО. Ние си имаме задачи по модернизирането на армията, провеждат се учения, но всичко това става на наша територия, не разполагаме сили зад граница."

"В момента виждаме как САЩ постепенно започват да взаимодействат с Русия по военна линия, но колкото повече се развива ситуацията в региона, толкова повече виждаме как се засилва необходимостта от сътрудничество", заяви Захарова. "Виждаме всичко, което прави НАТО. Ако техният избор е увеличаването на въоръжението и агресивната реторика, ние няма да оставим това без отговор", каза дипломатът, като заяви отново, че "действията на НАТО няма да останат без адекватна реакция".

Русия ще даде отговори на Швеция на всички въпроси, предизвикващи безпокойство там във военната сфера, но Стокхолм избягва прекия диалог, заяви още Захарова в коментар за неотдавнашно изявление на главнокомандващия въоръжените сили на Швеция Микаел Бюден.

"Приехме с недоумение думите на този високопоставен представител на Швеция, че Русия сама по себе си е най-голямата военна заплаха за Швеция", каза тя. "Създава се усещането, че като в добър оркестър много западни страни практически ежедневно обвиняват Русия, че заплашва някого."

"Ако нашите шведски партньори имат каквито и да било безпокойства по отношение на така наречената руска заплаха, винаги сме готови за пряк диалог по всички въпроси", каза Захарова. "За съжаление отново и отново виждаме как шведската страна преднамерено бяга от деловия разговор."

Източник: БТА

#Русия #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино