Кунева: 45 000 учители излизат в пенсия през следващите 10 години

Кунева: 45 000 учители излизат в пенсия през следващите 10 години
Меглена Кунева / БГНЕС
A A+ A++ A

45 000 учители ще се пенсионират в следващите 10 години. Това посочи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на заседание на Комисията по образованието и науката.

Марияна Тодорова от АБВ попита дали Кунева е започнала преговори с премиера и финансовия министър за увеличение на учителските заплати и какви са перспективите. „Събра се отрасловият съвет, който беше в залата, когато се проведе учителската среща и една от препоръките, която даде беше свързана с това да се предложи увеличение, а аз казах, че ще работим за, което е цитат от колективния трудов договор. Колективният трудов договор е политически инструмент, с който влизаме в разговорите за бюджета. Това е нашият политически инструмент, който е сложен на страницата на МОН и е заявен”, поясни Кунева.

„Когато на масата се сложат всички интереси на страната това ще бъде без съмнение тема за обсъждане. Това, което правя аз заедно с колегите от отрасловия съвет е да дам, колкото се може повече аргументи защо политиката на инвестиции в образованието е правилната политика. Тази година имаме пенсионирани 4 500 учители. Нацията ни не се подмладява с бързи темпове и този период в следващите 10 години ще доведе до пенсиониране на 45 000 учители”, изтъкна просветният министър. Според нея трябва да се даде знак към младото поколение учители на какво може да разчита.

„Министърът на финансите беше казал, че приоритет на бюджета за следващата година ще бъде сигурността и образованието, което е много добър белег за това колко се нуждаем от единна и последователна политика по отношение на образованието, която правителството следва и ще следва. Няма добро образование без добри учители. Усилията ни до голяма степен са насочени и към обучението на учителите и професионализацията им”, обясни Кунева.

„Другите мерки, които са част от колективния трудов договор и показват голяма зрялост на партньорите ни, ни дава достатъчно основание също да мислим и да се надяваме, че – да, образованието ще бъде приоритет. Аз ще дам всички възможни аргументи за това, включително и по отношение на бюджета”, зарече се още Меглена Кунева.

#Кунева #учители #пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници