Законопроект задължава училища и градини да имат стратегии за противодействие на тероризма

Законопроект задължава училища и градини да имат стратегии за противодействие на тероризма
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ, както и на училищата и детските градини, да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма, това предвижда закон, одобрен днес от Министерския съвет.

В мотивите за одобрението му се посочва, че неговата цел е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи.

Другите интересни моменти в закона за противодействие на тероризма са възможността при нужда спецчастите да разполагат с всяко помещение и жилище, като могат да го повреждат и унищожават. Освен това антитерористите ще имат право да вземат превозни средства. Предвижда се и разширяване на правомощията на военните при антитерористични операции.

Законът дава възможност заподозрени за тероризъм да могат да се подслушват за срок от две години, с опция за удължаване до три. В момента максималният срок е до една година.

По отношение на лицата, за които има обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, могат да се прилагат превантивни мерки за ограничаване на движението им и отнемане на лични документи. Предвижда се и възможността при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт частично и временно да се ограничават отделни права на гражданите.

В зоните на антитерористични операции службите ще могат да прекъсват комуникации. Също ще могат при нужда да затварят ясли, детски градини и училища, да прекратяват митинги, събирания, културни и спортни прояви.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма.

В парламента днес независимият депутат Велизар Енчев се обяви срещу разширяването на правомощията на армията. Той посочи, че вече са били дадени повече пълномощия и на НСО, а предлаганите мерки приличат на тези в Турция.

В отговор премиерът обяви, че това са само предложения на правителството. "Ще има първо, второ четене на законопроекта, ще се дебатира, ще можете да го промените и да защитите всчико, което искате", допълни Борисов. Той уточни, че никой не предлага армията да получи полицейски функции.

Борисов каза още, че разширените правомощия ще са в сила само при данни за подготовка на терористичен акт, в момента на терористичен акт или веднага след него.

#законопроект #детски градини #училища #тероризъм #антитерористичната операция #Велизар Енчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници