България на съд в Страсбург заради смъртта на момиче от дом, яло парцали и чорапи

България на съд в Страсбург заради смъртта на момиче от дом, яло парцали и чорапи
От БХК уточняват, че няма наказани за смъртта на момичето, защото прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето. Затова комитетът ще заведе дело срещу държавата в Страсбург. Снимка: ibtimes.com
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще съди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за смъртта на дете от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража.

15-годишното момиче А.Й. умира през 2006 г.от перфорация на стомаха.

В болницата изваждат от него 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да го спаси, съобщиха от комитета.

От БХК уточняват, че няма наказани за смъртта на момичето, защото прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето.

Разследвани са само действията на болничния персонал, но не и тези на персонала на дома, допуснал детето да погълне убийствената маса предмети.

Изобщо не е установено как се е стигнало до това.

Затова от Българския хелзинкски комитет ще атакуват постановлението за прекратяване на досъдебното производство относно смъртта на момичето и ще настояват да се издири как е допуснато детето да си причини това.

През ноември 2011 г. Върховната касационна прокуратура окончателно потвърждава прекратяването.

Пред съда от организацията ще твърдят, че е нарушено правото на А. Й. на живот, правото й на свобода от нечовешко/унизително отнасяне, правото й на личен живот, правото й на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото й на свобода от дискриминация.

„Позицията ни е, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му“, пишат от БХК.

#Български хелзинкски комитет #БХК #България #Европейски съд по правата на човека #Страсбург #Стража

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници