Преди срещата на върха на НАТО, в Полша влезе в сила нов антитерористичен закон

Преди срещата на върха на НАТО, в Полша влезе в сила нов антитерористичен закон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов закон за антитерористичните действия, подготвен от полското правителство за гарантиране на сигурността на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли и на Световните дни на католическата младеж, влезе в сила днес.

Новият закон регулира контратерористичната дейност на специалните служби, предава ТАСС. Правителството ще може да обявява четири степени на терористична заплаха в случай на получаване на информация за подготовка на терористичен акт или за извършването му.

Две последни нива – трето и четвърто - ще дадат на властите право да забранят масови прояви и да привлекат армията в изпълнение на антитерористични операции вътре в страната. Полските спецслужби ще могат да събират данни за терористичната дейност и за лица, които може да са свързани с нея, и на тази основа да сформират информационна база.

Службата за вътрешна сигурност на Полша получава право за срок от три месеца да следи чужденци, предизвикващи подозрение, да подслушва техните телефонни разговори и да контролира кореспонденцията им.

Властите ще могат най-малко за 30 дни да блокират достъпа до информация от екстремистки характер в интернет. Авторите на закона от управляващата партия „Право и справедливост“ смятат, че неговото одобрение означава „пълно отхвърляне на тероризма“.

Опозицията пък твърди, че този закон нарушава гражданските права. По-специално негови разпоредби забраняват спонтанни масови акции, които не са съгласувани предварително с властите, а също налагат забрана за използване на нерегистрирани на конкретен човек карти за мобилна връзка.

#Полша #закон #антитероризъм #спецслужби #операции #подозрение #подслушване #телефони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници