Добрев: Заплатите ще растат, когато трудът стане по-конкурентен

Добрев: Заплатите ще растат, когато трудът стане по-конкурентен
По повод рождения си ден на 14 май Делян Добрев си пожела малко повече спокойствие и свободно време. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръст на заплатите в България ще има едва когато се повиши конкурентоспособността на труда, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Формално икономиката на България вече не е в криза, защото няколко поредни тримесечия имаме ръст на икономката, който за съжаление не е с достатъчно високи темпове. Ръстът е в рамките на 1-2%, а за да го почувстват хората, той трябва да стане над 3%“, коментира Делян Добрев по bTV.

Министърът подчерта, че икономическият растеж е труден, защото времената все още са трудни.

След като бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Валентин Николов беше назначен за директор на АЕЦ „Козлодуй“, Делян Добрев предлага поста му да заеме Евгения Харитонова.

Тя е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и по думите на енергийния министър има изключително богат опит в сферата на енергетиката, защото е работила и в Националната електрическа компания (НЕК).

„Евгения Харитонова не само познава развитието на енергетиката, но познава и предизвикателствата пред либерализацията на пазара, нещо, което се опитваме да правим от доста време“, отбеляза Делян Добрев.

Той определи като повишение преместването на Валентин Николов от министерството в АЕЦ „Козлодуй“, защото отговорността към управлението на електроцентралата била много по-голяма.

Валентин Николов беше председател на парламентарната група на ГЕРБ и стана зам.-министър, когато Трайчо Трайков подаде оставка като министър, за заместникът му Делян Добрев го наследи.

„7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ се очаква да заработи през 2022-2023 г.,"обяви министър Делян Добрев.

Решението за строежа на 7-и блок беше взето успоредно с отказа от строежа на АЕЦ „Белене“, която трябваше да заработи през 2017–2018 г.

„7-и блок не е алиби от страна на правителството. Ние регистрирахме новата проектна компания, 100% собственост на АЕЦ „Козлодуй“, с капитал 2 млн. лева, с хора, работещи в посока на изготвяне на всички анализи за вземане на решение за строителство на 7-и блок. Може би октомври месец на 100% реакторът ще е готов, но това не значи, че тогава ще започне да се строи“, уточни Делян Добрев.

Според него шансовете на България за намиране на инвеститор по проекта за 7-и блок са много по-големи, отколкото за АЕЦ „Белене“.

Министърът, чийто ресор е и туризмът, е на мнение, че децентрализацията на администрацията „не пречи“.

„Преместването на сектор „Туризъм“ в Пловдив няма да затрудни работата ни. Те са тридесет и няколко души и не мисля, че ще имаме проблеми там“, смята той.

Делян Добрев отчете, че отношенията между производителите и търговските вериги в България не са регулирани.

Той подчерта, че между веригите няма картел, а става дума за значителна пазарна сила и за злоупотреба с такава сила, срещу каквато липсва законодателство.

„Много по-голям проблем на малките и средните предприятия в България е ниската конкурентоспособност, която е породена от ниска производителност на труда и висока енергоемкост“, констатира още Делян Добрев.

По думите му, проблемът с високата енергоемкост може да се реши чрез ОП „Конкурентоспособност“, по която ЕС отпуска 1,2 млрд. евро.

По повод рождения си ден на 14 май Делян Добрев си пожела малко повече спокойствие и свободно време.

#АЕЦ „Белене“ #Евгения Харитонова #НЕК #ДКЕВР #АЕЦ „Козлодуй“ #Валентин Николов #конкурентоспособност #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници