В борбата с тероризма най-силното ни оръжие е информацията, каза Бъчварова

В борбата с тероризма най-силното ни оръжие е информацията, каза Бъчварова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В борбата с тероризма най-силното ни оръжие е информацията и умението да я използваме, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. В коментар пред БНТ на предизвикателствата и мерките за по-висока сигурност след новия атентат в Истанбул тя отбеляза, че процесът събира на едно място външната и вътрешната политика.

Трябва да има общи усилия, подчерта министърът, въпреки че експертите казват - няма сила, която да спре човек, ако той иска да се самоубие сред други хора за своята кауза.

Непрекъснато има дебат за заплахата от терористични атаки във формат вътрешните министри на общността и основната отговорност е да се изгради система на сигурност, която да минимализира осъществяването на този риск, посочи Бъчварова.

Към момента има ясен план различните институции как да действат в ситуация на повишена заплаха. Българските служби имат непрекъснат обмен на информация с колегите си от Турция, Европа и САЩ. След последния случай на практика сме взели всички мерки. Винаги може да се желае повече, но дейността на службите е ограничена от определени обстоятелства, каза вътрешният министър.

Терористичната заплаха за Европа не е отпаднала, все повече се разширява към поразяване на цели, каквато е едно международно летище. Разширяването на периметъра, в който се предприемат мерки, на практика ограничава правата и това е една от победите на тероризма над съвременната цивилизация - колко далече може да поставим оградите на летищата, колко време трябва да отделят гражданите, за да пътуват спокойно, даде примери Бъчварова.

 

#борба #тероризм #информация #Румяна Бъчварова #заплаха #терористични атаки #САЩ #Турция #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »